Tehno
StoryEditor

Apple i Google rade na aplikaciji za praćenje koronavirusa putem pametnih telefona

28. Travanj 2020.
Apple i Google prošlog su tjedna najavili zajedničku akciju ‘traženja kontakata‘ putem Bluetooth tehnologije kako bi upozorili ljude koji se nalaze u neposrednoj blizini nekoga tko ima pozitivan nalaz na COVID-19. 

Aplikacije za praćenje kontakata radile bi na sljedeći način. Ukratko, ako je netko u blizini vas imao ili ima koronavirus, druge osobe koje se nalaze u njegovoj blizini bi dobile notifikaciju ili upozorenje da su u blizini zaražene osobe, prenosi BBC.

Nadaju se da bi kombinirajući upotrebu takvih aplikacija s drugim mjerama, uključujući tradicionalno traženje kontakta i pridržavanje higijenskih mjera, virus mogao usporiti i u konačnici biti suzbijen.

Iako bi neki od ovih sustava mogli ponuditi javne zdravstvene beneficije, mogu također uzrokovati značajne rizike za privatnost, građanska prava i građanske slobode. Također, da bi to funkcioniralo moralo bi postajati povjerenje građana kojega je čini se sve manje. Takav alat bi morao štiti privatnost i biti dobrovoljan.

Appleov i Googleov sustav zasnovan je na upotrebi Bluetootha, pri čemu bi pametni telefoni razmjenjivali niz nasumično generiranih brojeva koji se mogu koristiti za bilježenje podudaranja bez otkrivanja korisnikovog imena, lokacije ili drugih identifikacijskih podataka, tvrde iz ove dvije tvrtke.
 
Također, dodali su kako su slušali povratne informacije koje su dobili od zdravstvenih ustanova i vlada te da je posebna pozornost stavljena na zaštitu podataka. 

Apple će od korisnika zahtijevati da instaliraju novu verziju iOS-a 13 za upotrebu ove aplikacije, dok će bilo koji Android uređaj s verzijom 6 Googleovog operativnog sustava, koji je pokrenut u listopadu 2015. ili noviji, raditi bez ažuriranja. Ovaj sustav i aplikacija opisani su kao decentralizirani što znači da se podaci i podudaranja događaju samo u uređajima od korisnika, što znači da nitko drugi (tvrtke, vlade, policija) neće dobivati te podatke. 

Ipak, dodaju kako su neke zemlje sklonije centraliziranom dizajnu što bi im omogućilo uvid u sve te podatke, što može uključivati i identifikaciju korisnika, što pak znači da ništa ne bi bilo anonimno.

20. travanj 2024 12:19