Tehno
StoryEditor

Baterija umjesto lima, betona i morta

20. Lipanj 2021.
bezmasna baterija

Na švedskom Sveučilištu Chalmers u suradnji s KTH-om – Kraljevskim institutom za tehnologiju upravo se razvija lagana strukturna baterija od ugljikovih vlakana koja bi se trebala upotrebljavati u oblikovanju zrakopolova, vozila i zgrada te pokazati koliko je superiorna naspram tradicionalnih baterija i materijala.

Švedski istraživači pohvalili su se, naime, kako su ostvarili revolucionaran napredak u razvoju baterije koja može strukturno funkcionirati kao izvor napajanja. Cilj je strukturnih baterija, koje su poznate i kao bezmasno skladištenje energije, primjerice, znatno smanjiti težinu vozila na baterije ili drugih predmeta ugrađivanjem baterija u strukturu predmeta.

Najnovija švedska baterija ima energetsku gustoću od 24 vatsata po kilogramu u usporedbi s 60 – 90 vatsata po kilogramu za uobičajene litij-ionske baterije i njezina je krutost 25 gigapaskala u usporedbi s oko 75 gigapaskala za aluminij. Znanstvenici to ističu jer objašnjavaju da je to dokaz da njihova 'strukturna baterija doista može konkurirati mnogim često korištenim građevinskim materijalima'.

17. travanj 2024 04:20