Tehno
StoryEditor

Donosimo pet gorućih trendova koji će oblikovati budućnost IT industrije

27. Siječanj 2020.
Vertiv 2020 Data Center Trends
Piše:
piše PROMO

Nova godina uvijek donosi i nove trendove. Dok se najviše govori o modnim, food i lifestyle trendovima, Vertivovi stručnjaci predvidjeli su pet novih trendova koji će oblikovati IT industriju u 2020,  kao što su hibridni modeli, cloud i edge assets.

  1. Hibridne arhitekture. Iako će cloud uvijek biti važan dio IT strategije organizacija, prednosti koje donosi hibridni model postaju sve očitije te se samim time povećava njihova implementacija u modernim organizacijama.
  2. Brzina implementacije presudna. Uz izjednačavanje sistemskih i tehnoloških mogućnosti, drugi kriteriji postaju važniji pri biranju opreme. Osim cijene, koja je uvijek bitan faktor, fokus će biti sve više na brzini implementacije s obzirom da je u IT sektoru, potencijalno više nego u bilo kojem drugom, ključna pravovremena isporuka.
  3. Prosječna gustoća racka ostaje statična, ali… iako će prosječna gustoća racka u najboljem slučaju odražavati rubna povećanja, porast naprednih aplikacija i opterećenja povezanih s umjetnom inteligencijom (AI), poput strojnog učenja i dubokog učenja, stvorit će „džepove“ računarstva visokih performansi nužnim i uobičajenijim. Iako zasad spomenuti rackovi predstavljaju mali postotak, Vertivovi stručnjaci predviđaju porast, prvotno na području zaštite, napredne analitike i proizvodnje. 
  4. Baterije su isplative. Li-Ion baterije pronalaze sve veću uporabu u podatkovnim centrima, što su 2016. predvidjeli Vertivovi stručnjaci. U 2020. očekuje se rast upotrebe alternativnih baterija, kao što je tanka ploča čistog olova (TPPL) i dodatno iskorištavanje fleksibilnosti Li-Ion baterija u svrhu troškovne efikasnosti. Ovaj trend bit će bitan element u raspravi o održivosti u industriji podatkovnih centara.
  5. Globalno? Iako je Silicijska dolina bila epicentar digitalnog svijeta i razvoja podatkovnih centara, ekosustav koji nastaje u Kini dokaz je da inovacije mogu nastati bilo gdje. Diljem svijeta razvijaju se podatkovni centri koji se odvajaju od tradicionalnih temeljnih praksi vezanih za privatnost podataka, kontrolu i održivost. Ovi su problemi, uz učinak koji imaju na okoliš, doveli do razmišljanja o hibridnim modelima i pohrani podataka. U Kini, na primjer, neki podatkovni centri koriste istosmjerno napajanje 240 V u svrhu poboljšanja učinkovitosti i smanjenja troškova.

- Vertiv bilježi impresivnu stopu uspjeha u predviđanju promjena na tržištu i trendova u industriji podatkovnih centara. Trendovi podatkovnih centara u 2020. predstavljaju izazov, ali i priliku onima koji su ih sposobni prepoznati i iskoristiti. Jasno je da se način poslovanja transformira i da tvrtke, kako bi opstale, trebaju prilagoditi. Slažem se da će trendovi poput clouda, hibridnih modela i Li-Ion baterija biti važne teme ove godine u Hrvatskoj, ali i u svijetu - komentirao je Igor Grdić, član uprave Vertiv Croatia.

25. travanj 2024 14:05