Tehno
StoryEditor

Etički hakeri lani zaradili gotovo 40 milijuna dolara – na ucjenama i pogreškama

02. Ožujak 2020.

Gotovo 40 milijuna dolara stručnjacima za sigurnost predali su lani hakeri s platforme HackerOne otkrivši pogreške u sustavima koje su mogle dovesti do ucjena. To je gotovo polovina iznosa koji je platforma posvećena etičkom hakiranju zaradila dosad, a postoji od 2012.

U svom godišnjem izvještaju pohvalili su se, naime, da su dosad zaradili 82 milijuna dolara te da je njihovih sedam hakera ove godine skupilo više od milijun dolara zbog pronalaska različitih sigurnosnih pogrešaka, kao i da imaju 13 hakera čija je zarada veća od 500.000 dolara.

Etičko ili bijelo hakiranje, kojim se spašavaju mnogi pojedinci i organizacije od pogrešaka u IT sustavu, zloćudnih virusa, pa i 'malwarea' i 'ransomwarea', postalo je lukrativan biznis posljednjih godina. Samo na platformi HackerOne registrirano je više od 600.000 tzv. bijelih hakera.

Biznis, prema izvještaju, najbolje ide u Austriji i Švicarskoj jer su hakeri iz tih regija lani zaradili 950 posto više nego godinu ranije. Imali su mnogo posla i u Singapuru, Kini i drugim dalekoistočnim zemalja jer su bijeli hakeri ondje zarađivali u prosjeku 250 posto više nego prethodne godine.

24. travanj 2024 14:31