Tehnopolis
StoryEditor

Facebook objašnjava što ne biste trebali objavljivati na društvenim mrežama

21. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Facebookovi Monika Bickert i Chris Sonderby su u nedjelju objavili članak o standardima zajednice (Community Standards), čiji je cilj objasniti korisnicima što je prihvatljivo za objavljivanje na društvenim mrežama.

Facebook uklanja postove koji se odnose na direktne prijetnje, samoozljeđivanje, terorističke poruke, verbalno zlostavljanje ili zastrašivanje, napade na javne figure, kriminalne aktivnosti, seksualno iskorištavanje i slično. Svrha je ljudima pružiti mogućnost povezivanja u sigurnom okruženju.

Standardi zajednice podijeljeni su u četiri kategorije: sigurnost, osnaživanje poželjnog ponašanja, zaštita korisničkog računa i osobnih informacija te zaštita intelektualnog vlasništva. Sadržaj za koji smatrate da krši neke od navedenih kategorija možete prijaviti pritiskom na ‘Report‘ link. Možete izabrati i opciju ‘unfollow‘ te blokirati ili sakriti sadržaj ili kontakte koje ne želite vidjeti na svojem newsfeedu.

Facebook povremeno mora ograničiti sadržaj i zato što krši zakone nekih zemalja. Kompanija stoga ograničava pristup sadržaju na zahtjev vlada, ali također i preispituje zahtjeve koji su nerazumni.

- U nekim je zemljama, primjerice, protuzakonito dijeliti sadržaj koji se smatra blasfemijom. To se ne protivi standardima zajednice, ali se uzima na razmatranje i potencijalno uklanja unutar te zemlje. – objašnjavaju.

Svi zahtjevi država će se objavljivati u javno dostupnom izvješću naziva Global Government Requests Report. Kompanija objašnjava kako se u zadnje vrijeme može uočiti porast zahtjeva takve vrste – 11 posto u pola godine.

Facebook ograničava prikazivanje golotinje budući da je dio korisnika, zbog dobi ili kulturalnih razlika, osjetljiv na sadržaj te vrste. Prikazivanje genitalija, stražnjice ili grudi (s vidljivim bradavicama) je ograničeno. Međutim, fotografije dojenja ili ožiljaka od masektomije će biti dozvoljene, kao i fotografije, slike ili skulpture golih tijela.

Facebook je prije dvije godine morao redefinirati kriterije nakon uplouda video dekapitacije žene u Meksiku. Ta je društvena mreža kritizirana i zbog odbijanja skidanja stranica koje promiču nasilje nad ženama.

Novost je i zahtjev za kreiranjem profila pod vlastitim imenom i prezimenom. Razlog je odgovornost – ljudi su oprezniji u objavljivanju mišljenja i sadržaja kada objavljuju pod vlastitim imenom i prezimenom.

05. svibanj 2024 01:30