Tehnopolis
StoryEditor

Googleov automobil bez upravljača spreman je za testiranje na cesti

27. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Google je ovoga tjedna najavio kako je prvi u potpunosti dovršen prototip samovozećeg automobila spreman za testiranje na cestama.

Prototip predstavlja ostvarenje plana kojeg je Google najavio još u svibnju – kreiranje samostalnog automobila bez klasične opreme, kao što je, primjerice, upravljač.

- Automobili neće imati volan, brzine, kočnice – jer im ne trebaju. Naš softver i senzori će odraditi čitav posao. – izjavio je u svibnju Googleov Chris Urmson.

Tehničke specifikacije nisu još objavljene.

Za Google ovo predstavlja odmak od prilagođavanja automobila drugih proizvođača, što je bila dosadašnja praksa, te pionirski pokušaj kreiranja prijevoznog sredstva kojeg je potrebno samo pokrenuti i zaustaviti. Kompanija je ranije ove godine najavila da će maksimalna brzina ovog prototipa, koji vozi na baterije, iznositi 40 kilometara na sat.

- Radili smo na različitim prototipima prototipa, od kojih je svaki dizajniran kako bi testirao različite dijelove sistema jedinstvenog prototipa samovozećeg automobila. Zatim smo sve to sastavili u potpuno funkcionalno vozilo. – objašnjava Google.

Nekoliko proizvođača automobila radi na samovozećim ili djelomično samovozećim automobilima, ali ovo je prvi potpuno autonoman automobil koji se pojavio na tržištu.

- Samovozeći automobili bi mogli, ako postanu široko prihvaćeni, promijeniti naše živote kao što je to učinio smartphone. – zaključio je Mike Hudson.

20. travanj 2024 13:04