Tehnopolis
StoryEditor

Hoće li 2015. biti godina uspona telemedicine?

02. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Prošla je godina bila značajna za područje telemedicine. Ideja korištenja tehnologije u zdravstvu prisutna je već nekoliko godina, ali u 2014. je doživjela procvat uslijed povećanog korištenja nosive tehnologije.

Dignity Health je u srpnju predstavio telemedicinskog robota. Zatim je Google u listopadu predstavio video chat uslugu ‘talk with a doctor now‘. Čak se i farmaceutska industrija uključila u priču sa medicinskim kioscima koji se pojavljuju u Wal-martu, Walgreensu i sličnim trgovačkim lancima.

Nekoliko je indikacija za tvrdnju da će 2015. godina biti godina u kojoj će telemedicina konačno uhvatiti zamah. Predviđa se da će svjetsko tržište telemedicine 2016. godine iznositi 27 milijardi dolara. Do 2018. godine će se 68 posto interakcija sa zdravstvenim organizacijama obavljati preko mobilnih uređaja, a većina organizacija će nuditi aplikacije, nosive uređaje i virtualnu zdravstvenu njegu. U prilog činjenici govori i podatak da je jedna trećina Google Ventures investicija u 2014. godini otišla u zdravstvo.

Osim što će se troškovi liječenja smanjiti zbog prestanka potrebe za posjetima liječnicima, a od ovakve promjene će zasigurno profitirati i osiguravajuće kuće, najveći će dobitnici zacijelo biti pacijenti. Uz nove tehnologije i znanja, zdravstvena skrb postat će brža i kvalitetnija.

Sve skupa zvuči obećavajuće, ali da bi se zaista dogodilo ove godine, potrebno je ispuniti određene uvjete. Prije svega, virtualne dijagnoze i fizički tretmani trebali bi biti kombinirani. Brojne kompanije nude povezivanje pacijenata s liječnicima putem video poziva. Međutim, doseg toga je samo virtualna dijagnoza – pacijent i dalje mora osobno doći do liječnika. Ipak, mobilne platforme kao što je Tyto liječnicima omogućavaju opsežniju dijagnozu i tretman. Što se prije takve platforme prošire, bilo među korisnicima ili unutar zdravstvenog sustava, to će prije ovakav scenarij zaživjeti.

Zdravstvo polako počinje koristiti podatke koje pacijenti primaju s osobnih uređaja kao što su FitBits, Apple Health i brojnih drugih. Stvaranje jedinstvene baze podataka moglo bi sniziti troškove liječenja i poboljšati zdravstvenu skrb.

Bitan dio rasprave jest i praćenje liječenja, odnosno provjeravanje učinkovitosti tretmana. U konačnici, prevencija bi trebala biti glavni cilj telemedicine i trebala bi smanjiti troškove liječenja.

18. travanj 2024 02:09