Tehno
StoryEditor

Generatori atmosferskih voda - Pretvaranjem zraka u vodu bore se protiv žeđi

29. Kolovoz 2021.
Generatori svih vrsta probijaju se u domove. Prikupljaju slova, zvukove, paru...

U borbu protiv žeđi, a za pitku vodu i čistu energiju uključuje se sve više proizvođača tzv. generatora atmosferske vode. Ti uređaji skupljaju vodenu paru iz zraka i njezinom kondenzacijom u tekućinu mogu izvući impresivne količine vode, a potom je pokušavaju pretvoriti u pitku.

Kompanija Zero Mass Water (ZMW), koju su, među ostalima, financirali Jeff Bezos, Bill Gates, Richard Branson i Michael Bloomberg, slovi kao pionir u pretvaranju zraka u vodu, a svoje solarne hidropanele za običan puk predstavila je lani na pretpandemijskom šouu potrošačke elektronike – CES-u. Razvila je tehnologiju Source koja, kažu u njoj, na dan može izvući 10 litara vode za piće iz zraka, a još vam proizvedenom električnom energijom usput, primjerice, obasjati dom.

Dva njezina panela dovoljna za proizvodnju 7,5 litara vode na dan stoje oko 6000 dolara, a navodno su trenutačno najpopularniji generatori na tržištu. Globalno tržište generatora atmosferskih voda procijenjeno je lani na 295,91 milijun dolara, a do 2027. trebalo bi rasti po godišnjoj stopi od 6,86 posto, prema podacima MarketWatcha.

Među glavnim igračima trenutačno su kompanije Hendrx, AT Company, Shenzhen FND, Aqua Sciences, EcoloBlue, Island Sky, Drinkable Air, Dew Point Manufacturing, Sky H2O, WaterMaker India, Planets Water.

24. travanj 2024 00:34