Tehno
StoryEditor

Infografika: Koliko košta jedan GB mobilnih podataka u svijetu?

07. Srpanj 2020.

U posljednjih pet godina novih je milijardu ljudi dobilo pristup uslugama mobilnih podataka. Danas se bez pametnog telefona ne može i unatoč sve većoj rasprostranjenosti pametnih telefona i mobilnih mreža, troškovi pristupa i cijena mobilnih podatak uvelike se razlikuju od zemlje do zemlje.

Ova infografika vuče podatke sa stranice Cable.co.uk i pokazuje cijenu prosječnih troškova jednog gigabajta (GB) mobilnih podataka u 155 zemalja.

Unatoč ogromnom globalnom dosegu mobilne ekonomije, jasno je da još uvijek postoji dugi put do stvarne dostupnosti.

Nekoliko je ključnih elemenata koji pomažu objasniti varijaciju troškova za mobilne podatke između zemalja:

  • Postojeća infrastruktura (ili njen nedostatak): Većina mobilnih mreža oslanja se na fiksnu vezu. Kao rezultat toga, zemlje s postojećom infrastrukturom mogu ponuditi mobilne planove s više podataka, po nižoj cijeni, dok se zemlje s minimalnom ili nikakvom infrastrukturom oslanjaju na skuplje alternative povezivanja poput satelita, što znači i veći trošak za potrošače
  • Oslanjanje na mobilne podatke: Kada su mobilni podaci osnovni izvor interneta u određenoj regiji, velika potražnja obično dovodi do porasta konkurentskih pružatelja usluga, što zauzvrat snizuje troškove
  • Mala potrošnja podataka: Zemlje s lošom infrastrukturom koriste manje podataka. S planovima za mobilne uređaje koji nude manja ograničenja podataka, ukupni prosječni trošak po GB-u obično je veći.
  • Prosječni dohodak potrošača: Relativno bogate države imaju tendenciju da naplaćuju više za mobilne usluge jer stanovništvo općenito može priuštiti veće troškove, a troškovi upravljanja mrežom su veći. To je očito u zemljama poput Kanade ili Njemačke.

Najjeftinije zemlje

Najjeftiniji mobilni podaci su u Indiji, gdje je cijena samo 0,09 dolara po gigabajtu. Podaci su tako jeftini jer je značajan faktor intenzivna tržišna konkurencija u zemlji kojom je upravljao Reliance Jio - telekomunikacijska kompanija u vlasništvu Reliance Industriesa, jednog od najvećih konglomerata u Indiji. Reliance Jio pokrenut je 2016. godine, nudeći korisnicima besplatna probna razdoblja i planove za manje od jednog dolara mjesečno. To je prisililo ostale davatelje usluga da smanje cijene, smanjujući ukupne troškove podataka u regiji. Druga zemlja koju vrijedi istaknuti je Kirgistan, koji je treći najjeftiniji s 0,21 dolar po GB, ispred Italije i Ukrajine.

image
foto

Ovaj rang je iznenađujući s obzirom na minimalnu infrastrukturu zemlje s fiksnom linijom i velikim seoskim stanovništvom. Istraživači sumnjaju da su niske cijene posljedica velikog oslanjanja Kirgistana na mobilne podatke kao primarni izvor interneta za stanovništvo.

Najskuplje zemlje za 1 GB podataka

Na drugom kraju spektra, ovo je pet najskupljih zemalja za jedan gigabajt mobilnih podataka:

image
foto

Upadljiv trend koji valja napomenuti je taj da su četiri od pet najskupljih zemalja za mobilne podatke u Podsaharskoj Africi.

Značajan čimbenik koji stoji iza visokih troškova podataka u SSA - Podsaharskoj Africi je nedostatak infrastrukture. S preopterećenim mrežama paketi podataka koji se nude u regiji uglavnom su manji. To povećava prosječni trošak po GB u usporedbi sa zemljama s neograničenim paketima.

Drugi element koji doprinosi visokim troškovima je nedostatak tržišne konkurencije.

image
foto
25. travanj 2024 13:26