Tehno
StoryEditor

Infografika: Top 50 najinovativnijih tvrtki u 2020. godini

21. Srpanj 2020.
inovativno inovativne tvrtke

Korporativna dugovječnost je u opadanju, što najbolje pokazuje podatak da je tipična S&P 500 tvrtka šezdesetih godina trajala više od 60 godina, dok je danas prosječni vijek takve tvrtke svega 18 godina.

Kako bi ostale relevantne i preživjele današnjem 'brzom svijetu' tvrtke moraju veliku važnost, pa čak i prednost, dati inovacijama.

Ovaj grafikon pokazuje 50 najinovativnijih tvrtki u 2020. godini i na temelji se na anketi Boston Consulting Group (BCG), koja rangira najinovativnije tvrtke od 2005. godine.

image
foto visualcapitalist

Kada se priča o inovativnim tvrtkama malo tko će pomisliti na Walmart, no američki maloprodajni gigant se s 29. mjesta iz 2019. godine popeo na zavidno 13. mjesto, prije svega zbog velikih ulaganja u e-trgovinu i naporima koje je uložio u višenamjensku ponudu. Također, tvrtka je pokrenula NextDay isporuku, što znači jednodnevna dostava za većinu američkog stanovništva. Tvrtka također ima udjel u kineskoj platformi za e-trgovinu JD.com, gdje joj je udjel porastao s 5 na 12 posto u 2020. godini.

image
foto visualcapitalist

Huawei je ove godine zauzeo 6. mjesto, što je skok od čak 42 mjesta za godinu dana. Taj rast posljedica je značajnih ulaganja u tvrtke u istraživanje i razvoj u iznosu od čak 19 milijardi dolara u 2019. godini. Čini se da se ovo ulaganje već polako isplatilo jer je u 2019. godini Huawei prodao više pametnih telefona od Applea.

Od kada se ovaj popis radi samo se osam tvrtki pojavilo u svim izvješćima, a to su Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft, Samsung, IBM, Hewlett-Packard i Toyota.

image
foto visualcapitalist
25. travanj 2024 12:24