Tehnopolis
StoryEditor

Kako je Apple došao do najveće medijske pažnje u povijesti?

10. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Kako Appleu polazi za rukom stvoriti ovakvu medijsku strku?

24 sata prije nego je Apple predstavio iPhone 6, svi tehnološki mediji bijesno su započeli prenositi raznorazne špekulacije, tračeve, glasine i analize. Takvoj medijskoj strci nismo svjedočili od posljednjeg puta kada je Apple predstavljao novi proizvod. Svaki CEO ovoga svijeta vjerojatno bi hladno pristao, kao u bajkama, zamijeniti svojeg prvorođenca za ovoliku medijsku pažnju uoči predstavljanja novog proizvoda. Međutim, nitko se nije niti približio Appleu kada je u pitanju stvaranje medijske pomutnje.

A u tu računicu se čak ne ubrajaju milijuni onih koji imaju izliku da su plaćeni da pišu o tehnologiji. Masovni poriv da se podvrgnemo strogo kontroliranim PR događanjima je nevjerojatan i pomalo zastrašujuć.

Nekoliko je razloga, piše Andrew Leonard, novinara Salon,  zbog kojih Appleu uspijeva podići ovakvu medijsku hajku. Prvi razlog jest Appleovo naslijeđe. iPod, iPhone i iPad doživjeli su nevjerojatan proboj na tržište, a Steve Jobs je, između ostalog, bio izvanredan trgovac. Kombinacija nevjerojatno dobrih trgovačkih sposobnosti i nevjerojatno dobrog proizvoda nužno dovodi do uspjeha. Možda se tempo inovacija usporio od Jobsove smrti, ali i dalje nas zanima što je sljedeće. Također, iPod, iPhone i iPad bili su predmetom brojnih ciničnih komentara koji su sumnjali u uspjeh proizvoda, ali svi su cinici bili u krivu – rasplet s kojim se rijetko koja druga tvrtka može pohvaliti.

Drugi razlog jest efikasnost Appleove marketinške mašine. Prije dva tjedna izašao je članak koji je objašnjavao kako je Apple kroz povijest ‘obrađivao‘ medije. Zaključak je da je Apple, barem od povratka Stevea Jobsa, jednostavno bolji od svih drugih tvrtki kad je riječ o odnosu s medijima. Tome pomaže i neviđena količina blogova ljubitelja Appleovih proizvoda.

Činjenica jest, međutim, da je dobar proizvod jednostavno dobar proizvod, i da nikakva medijska strategija ne može pomoći lošem proizvodu. Zašto se onda i dalje zamaramo hiperprodukcijom medijskog sadržaja posvećenog Appleu?

Zamaramo se zato što smo svjesni trenutne situacije – ključ uspjeha nije broj inovacija koje će Apple predstaviti. Appleova dizajnerska rješenja oblikuju svijet u kojem živimo. Enormne količine zainteresiranih kupaca kupit će neki od Appleovih proizvoda u mjesecima nakon predstavljanja. Ne možemo odbaciti činjenicu da nas proizvodi kao što su Appleovi povezuju kao kulturu.

Upravo zato nas zanima što je sljedeće.

24. travanj 2024 04:24