Tehnopolis
StoryEditor

Kepler otkrio novi planet?

08. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

NASA-in svemirski teleskop Kepler otkrio je 461 potencijalno novi planet, uglavnom veličine Zemlje ili nekoliko puta veći, objavili su znanstvenici u ponedjeljak.

Time se ukupan broj mogućih novih ‘svjetova‘ koje je pronašao Kepler popeo na 2.740, od čega je potvrđeno njih 105. 

- Prije dvije godine imali smo 1.200 planeta kandidata. Godinu poslije tome smo dodali značajan broj novih objekata i opazili trend rasta broja vrlo malih planeta, dvostruko većih od Zemlje i manjih - rekao je astronom Christopher Burke. Uz novi 461 planet, koliko ih je Kepler opazio u 22 mjeseca, nastavlja se proliferacija manjih planeta.

Među novim metama promatranja su planeti 1.5 puta veći od Zemlje koji kruže oko svoje zvijezde nalik Suncu u orbiti od 242 dana, što je udaljenost uz koju bi voda, potrebna za život, mogla postojati na površini. U povezanom istraživanju, astronomi su utvrdili da jedan od šest planeta nalik Suncu ima planete veličine Zemlje koje oko njega kruže bliže od 88-dnevne orbite Merkura oko Sunca.

Cilj misije Kepler, koja je počela 2009. je utvrditi koliko zvijezda u galaksiji Mliječna staza ima planet veličine Zemlje koje kruže

19. travanj 2024 14:44