Tehno
StoryEditor

Kontroverzni kineski potezi na rubu znanosti i ludosti

07. Prosinac 2019.
Skeniranje lica 
Početak adventa Kinezi su obilježili novim zakonom. Tko želi novi mobitel, mora skenirati lice

Svi novi korisnici mobitela u Kini, bez obzira na to kupe li SIM-karticu ili pretplatu na neku mobilnu uslugu, moraju svoj identitet potvrditi skeniranjem svog lica, prema novom zakonu koji je na snazi od početka prosinca.

Takav potez kineske vlade neki pripisuju želji da se svatko na internetu predstavlja pravim imenom, što bi, navodno, trebalo spriječiti prijevare i poboljšati kibernetičku sigurnost, a drugi ipak upozoravaju da je riječ o još jednoj vladinoj akciji kojom želi nadzirati svakoga tko živi i boravi u Kini. Nije to jedini kontroverzni kineski potez za koji se pročulo ovih dana.

Svjetski mediji izvijestili su i da Kinezi stvaraju tehnologiju kako bi s pomoću DNK došli do izgleda lica pojedinaca. U kineskoj regiji Xinjiang masovno prikupljaju uzorke krvi muslimana Ujgura, turkijske etničke skupine koja tamo živi, kako bi pomaknuli granice znanosti.

Pokušavaju dokučiti kako samo s pomoću uzorka DNK stvoriti sliku ljudskog lica. Premda takvu tehnologiju razvijaju istraživački timovi i u drugim dijelovima svijeta, kineski se pokušaj izdvojio zbog upotrebe DNK samo jedne vjerske i etničke skupine. Svijet osjetljiv na diskriminaciju svih vrsta jako se zabrinuo da će kineski potez rezultirati još većim rasnim i vjerskim podjelama te umjetnu inteligenciju odvesti u krivom smjeru.

26. travanj 2024 00:33