Tehnopolis
StoryEditor

Milanović: HBOR mora biti banka za izvoznike

24. Studeni 2014.
Piše:
Miro Soldić

HBOR mora biti banka za izvoznike, za one koji se nameću kvalitetom jer se samo kvalitetom mogu probiti granice – poručio je sa 13. HBOR-ove međunarodne konferencije o poticanju izvoza premijer Zoran Milanović.

Predsjednik Vlade je pojasnio kako je negativna platna bilanca zajednički nazivnik svih zemalja EU koje je kriza najviše pogodila te kako je baš zbog toga izvoz jedina moguća orijentacija. Prisjetio se kako je prije godinu dana prognozirao ‘loše vijesti za pesimiste‘ i kako su se njegova predviđanja ostvarila jer danas hrvatski izvoz raste, a nezaposlenost pada.

Taj ‘uzlet‘ našeg gospodarstva kojeg građani nikako da osjete dodatno je pojasnio dežurni vladin optimist i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Branko Grčić. Čestitao je izvoznicima koji ‘rade čuda‘ i naglasio kako se upravo kroz rast izvoza vidi pozitivan efekt ulaska u EU.

Uz te pozitivne učinke na izvoz, očekujemo i porast direktnih stranih investicija, a nekih naznaka da će one rasti ima već sada – izjavio je Grčić, dodavši kako su upravo strane investicije ključni dodatni poticaj izvozu.

Rekao je da je država tu da stvori okvir za poboljšanje konkurentnosti izvoznika, a HBOR ih treba financijski podržati.

Dostupnost kapitala je ograničenje rastu, zato stvaramo mrežu kojom ćemo poduzetnicima olakšati pristup kapitalu – poručio je Grčić, napomenuvši kako je gospodarstvenicima dostupno sveukupno 15-ak milijardi kuna kapitala kroz EU fondove (7 milijardi), HBOR (3,7 milijardi) i bankarski sektor (6 milijardi), ali da nam treba između 70 i 90 milijardi kuna investicija da bi se vratili na predkrizni nivo.

Predsjednik uprave HBOR-a Vladimir Kristijan kao tri glavna cilja banke istaknuo je potporu izvoznicima, olakšavanje pristupa sredstvima EU fondova i davanje potpore malim i srednjim poduzetnicima koje je kriza najviše pogodila. Najavio je i nove proizvode koje bi trebali startati u 2015., poput osiguranja izvoznih potraživanja za one koji prvi put izlaze na strana tržišta i osiguranja kredita za pripremu izvoza. Također je istaknuo kako će HBOR smanjiti kamatne stope za većinu svojih programa i poraditi na podijeli rizika s poslovnim bankama, kako bi ih stimulirao na kreditiranje gospodarstva.

03. svibanj 2024 12:29