Tehno
StoryEditor

Nove ideje Elona Muska - Glazba će doslovno svirati po mozgovima

08. Kolovoz 2020.

Neuralink, tvrtka koju je prije četiri godine osnovao inovator Elon Musk, prema njegovim bi najavama u idućih godinu dana trebala razviti čipove koji će se sigurno moći ugraditi u mozak i pomoći osobama u nekim moždanim funkcijama.

Doduše, slično je Musk najavljivao i lani, ali sad se po Twitteru počeo još žešće dopisivati s drugim tviterašima tražeći novu radnu snagu i lansirajući najave o postignućima. Nedavno je objavio da traži inženjere za rad u Neuralinku i pritom, među ostalim, objavio da će tvrtkino ugradivo računalno sučelje moći puštati glazbu izravno u mozak pojedinca.

Već je prije objasnio kako će tvrtka implantirati fleksibilne niti elektroda u mozak kojima će se prikupljati signali iz neurona i bežično se prenositi do računala u blizini. Za ugradnju elektroda poslužit će laserom koji bi na lubanji trebao napraviti sićušnu rupu. Musk vjeruje da će Neuralinkova tehnologija pomoći u liječenju poremećaja u radu mozga, pa i Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te demencije.

Na upit tviteraša hoće li Neuralink pomagati u kontroli razine hormona i upotrijebiti ih u našu korist, Musk je jednostavno odgovorio: 'Da.' Isti je odgovor dao i na pitanje hoće li moći stimulirati proizvodnju oksitocina, serotonina i drugih kemikalija.

19. travanj 2024 15:19