Tehnopolis
StoryEditor

Otvoren EE Info pult

06. Ožujak 2012.

U Centru za korisnike Zagrebačkog holdinga otvoren je danas EE Info pult namijenjen informiranju građana o energetskoj efikasnosti i energetski efikasnim proizvodima koji se mogu primijeniti u kućanstvu.

EE info pult sadrži besplatne brošure "Prihvatite izazov težak 1 tonu" i "200 EE savjeta" s EE savjetima primjenjivim u vlastitom kućanstvu o efikasnijem korištenju energije i smanjenju troškova. Otvoren je u sklopu nacionalnog projekta "Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama" (SGE) kojeg provode Ministarstvo gospodarstva, Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj.

Projekt SGE je usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. Racionalnijom potrošnjom energenata nastoje se smanjiti troškovi za energente i emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i lokalnog poduzetništva.

Zagrebački holding uključio se u taj projekt 5. lipnja 2011. Pomoćnik direktora Službe za upravljanje projektima te voditelj središnjeg EE tima Zoran Nad istaknuo je kako je cilj provedba mjera SGE-a u Zagrebačkom holdingu uvođenje sustavnog i kontinuiranog gospodarenja energijom u objektima u vlasništvu i na korištenju Zagrebačkoga holdinga kako bi se smanjila potrošnje energije i vode, a time i emisija stakleničkih plinova."

Dodao je kako su svjetska iskustva pokazala da se uspostavom SGE-a ukupni godišnji trošak za energiju može smanjiti za najmanje deset posto. Načelnica Službe za poslove poticanja, provođenja i analize mjera racionalnog gospodarenja energijom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Irena Dubravec istaknula je kako je Fond za projekte UNDP-a koji se provode u Hrvatskoj, osigurao 92 milijuna kuna do kraja 2013. godine te da je od toga za provođenje SGE projekta, Fond do sada isplatio 25,79 milijuna kuna.

Voditeljica SGE projekta za Zagrebački holding, UNDP Hrvatska Jelena Kremenjaš rekla je kako je u projekt "Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama" uključeno 13 podružnica u kojima su imenovane EE radne grupe, a ostatak podružnica planira se uključiti krajem tekućeg mjeseca. Edukaciju je prošlo 60 zaposlenika.

19. travanj 2024 23:55