Tehno
StoryEditor

Pregled glazbenih streaming servisa dostupnih u Hrvatskoj – koji izabrati za što?

20. Svibanj 2021.

Glazba se odavno više ne sluša samo putem YouTubea i klasičnih izvora. Streamanje glazbe, odnosno istovremeno 'skidanje' i reproduciranje glazbe, polako uzima zamah i kod nas. U posljednjih nekoliko godina na hrvatsko su tržište stigli gotovo svi veći glazbeni streaming servisi – od popularnog Spotifyja do najnovijeg TIDAL-a. Bilo da ih koristite u obliku mobilne aplikacije ili u desktop verziji, digitalni streaming servisi predstavljaju suvremeni način uživanja u glazbi gdje god da se nalazili. U moru mogućnosti, izdvajamo najvažnije karakteristike svakog od ukupno pet nama dostupnih servisa.

Deezer – prvi i najpoznatiji

Deezer je bio prvi streaming servis u Hrvatskoj koji je na tržištu prisutan još od 2013. godine. Može ga se kupiti u tarifama Hrvatskog Telekoma ili zasebno, na besplatni probni rok ili za prilično jeftinu cijenu od svega 35 kuna mjesečno.

Osim što je zbog toga već dobro poznat među hrvatskom publikom, omiljen je i zbog velikog izbora glazbe hrvatskih i regionalnih autora. Deezer stoga ima najbolju ponudu za sve ljubitelje domaće glazbe.

Budući da je dostupan u 180 zemalja svijeta, njegov repertoar od 56 milijuna naslova pokriva mnoštvo lokalne glazbe. Uz to se može pohvaliti i bogatom kolekcijom klasične glazbe i jazza. Kvaliteta glazbe na Deezeru također je na visokoj razini.

YouTube Music – obrade i remixevi

Najveća mana slušanja glazbe s YouTubea na mobitelu oduvijek je bila nemogućnost slušanja u pozadini prilikom korištenja drugih aplikacija, no tom su problemu iz Googlea doskočili lansiranjem YouTube Music platforme. Doduše, ta je opcija dostupna samo u plaćenoj verziji, ali postoji i besplatna probna verzija aplikacije od 30 dana.

Kao što mu i naziv govori, streaming servis YouTube Music uz glazbu donosi i videozapise, no samo za dio svog gotovo neograničenog sadržaja. U Hrvatskoj je dostupan od srpnja 2019. godine, a prednost mu je što uz originalne izvedbe nudi i obrade, izvedbe uživo te remix verzije pjesama. Probajte YouTube Music ako spadate među one kojima su obrade nekih pjesama bolje od originala.

Apple Music – spotovi i tekstovi pjesama

Hrvatski korisnici Applea tek su prošle godine u travnju dobili mogućnost streamanja glazbe putem njihovog servisa Apple Music, svojevrsnog nasljednika iTunesa. Na njemu su pak, osim glazbe, dostupni i neki video spotovi, kao i tekstovi pjesama. Poznat je i po tri radijske stanice – Apple Music 1, Apple Music Hits i Apple Music Country.

Iako broji više od 60 milijuna pjesama u svojoj zbirci, nisu sve pjesme dostupne u Hrvatskoj. Apple Music, nažalost, nema besplatno probno razdoblje. Postoji samo opcija probnog korištenja od šest mjeseci koja se također plaća, nakon čega se pretplata može otkazati.

Apple Music dobar je izbor ako već koristite druge Appleove uređaje jer vam nudi najviše mogućnosti, no dostupan je i na drugim uređajima i sustavima (Android, Windows, macOS itd.).

Spotify – popularne playliste i podcasti

U srpnju prošle godine, u jeku pandemije koronavirusa, razveselila nas je vijest o dolasku Spotifyja u Hrvatsku, jednog od najpopularnijih streming servisa na svijetu s oko 130 milijuna pretplatnika. Bio je to dio širenja ove popularne aplikacije na tržište jugoistočnih europskih zemalja, među kojima se napokon našla i Hrvatska.

Prije službenog dolaska Spotifyja u Hrvatsku, mnogi su korisnici slušali glazbu s ove platforme koristeći VPN. Spotify, kao i svaki streaming servis, nudi široku lepezu pjesama, ali najpopularniji je ipak zbog svojih posebnih playlisti te mogućnosti kreiranja vlastitih. Korisnici ga vole i zbog slušanja podcasta.

U svijetu je broj streaminga na Spotifyju važan pokazatelj uspješnosti pjesama. Stoga, ako želite biti uz korak s najvećim svjetskim hitovima, Spotify je pravo mjesto za vas. Osim premium verzije koja se plaća, dostupna je besplatna jednomjesečna verzija Spotifyja.

TIDAL – najkvalitetniji zvuk

Najnoviji streaming servis na hrvatskom tržištu je TIDAL, dio norveške tvrtke Aspira u vlasništvu repera Jay Z-ja. Od ostalih dostupnih platformi TIDAL se ističe po izuzetno visokoj kvaliteti zvuka, najboljoj među konkurencijom. Ujedno je i prvi streming servis na svijetu s visokom preciznošću zvuka i videozapisa. Ako vam je kvaliteta zvuka prvi kriterij pri odabiru servisa za slušanje glazbe, TIDAL će ispuniti sve vaše zahtjeve.

Karakteriziraju ga iste opcije kao i kod većine servisa – repertoar od 70 milijuna pjesama (uključujući i hrvatske glazbenike) i besplatno 30-dnevno probno razdoblje. Iako se hvali najkvalitetnijim zvukom, ipak postoji i mogućnost jeftinijeg i manje kvalitetnog mp3 streamanja glazbe.

25. travanj 2024 17:25