Tehnopolis
StoryEditor

Preminuo predsjednik Nintenda Satoru Iwata

13. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Satoru Iwata, predsjednik Nintenda, je preminuo u 55. godini života. Tvrtka je putem kratke službene objave izvijestila javnost o tragičnom događaju, izjavivši kako je Iwata umro od rijetkog oblika karcinoma žučnog kanala.

Iwata je karijeru je započeo kao programer, a Nintendu se pridružio 2000. godine. Nakon dvije godine postao je prva osoba izvan obitelji Yamauchi koja se nalazi na čelu kompanije. Njegova karijera u Nintendu obilježena je hrabrim potezima. Nadgledao je dva najveća projekta, Nintendo DS i Wii, a javnost ga je imala prilike upoznati putem serije videa naziva ‘Iwata Asks‘ u kojima s članovima timova razgovara o kreativnom procesu.

- Na vizitki piše da sam predsjednik korporacije, u glavi sam proizvođač igara, ali u srcu sam gejmer. – njegova je poznata izjava.

O njegovom pogledu na svijet i industriju igara najbolje govori sljedeća izjava:

- Video igre su prije svega predviđene za jednu stvar: zabavu. Zabavu za sve.

Posljednjih nekoliko godina bio je često kritiziran zbog pada prodaje i otpora prema mobilnim igrama. Ipak, Nintendo je prošle godine ostvario 132 milijuna dolara profita.

Tvorac Super Maria, Shigeru Miyamoto, ovim se riječima oprostio od Iwate:

- Iskreno sam iznenađen i ožalošćen ovim vijestima. Cijeli razvojni tim Nintenda u budućnosti će se držati plana razvoja kojeg smo stvorili zajedno s gospodinom Iwatom i nadamo se da ćemo postići rezultate na koje bi on bio ponosan.

25. travanj 2024 13:16