Tehnopolis
StoryEditor

Foto: Prvi hrvatski medicinski robot stigao u Dubravu

17. Srpanj 2013.

Prvi hrvatski medicinski robot, čiji je softver izrađen na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje danas su u KB Dubrava predstavili prof. dr. sc. Bojan Jerbić, robotičar FSB-a i voditelj projekta, i doc. dr. sc. Darko Chudy, liječnik KBD.

Time je započelo kliničko ispitivanje robota čija će primjena pojednostavniti neurokirurške zahvate, skratiti operaciju za više od dva sata i smanjiti troškove liječenja. Prof. dr. sc. Jerbić drži da će nekoliko faza kliničkog ispitivanja primjene robota u neurokirurgiji trajati najmanje tri godine i naglasio da za to tek treba nabaviti sredstva. Projekt RONNA su predložili prof. Bojan Jerbić, doc. Chudy i prof. dr. sc. Gojko Nikolića s FSB, a s tri milijuna kuna financirao je BICRO u sklopu programa TEST, kojemu su partneri u istraživanju KB Dubrava i Hrvatski institut za istraživanje mozga. 

Za kliničko ispitivanje treba minimalno još toliko novca, uz što treba uračunati i vrlo skupe međunarodne dozvole. Ukoliko u Hrvatskoj ne bude potpore za praćenje projekta do faze komercijalizacije, bit će prodan u inozemstvo. Da  primjerice ovaj projekt prof. Jerbić sa suradnicima radi u SAD u startu bi bio financiran s dvadeset puta većim sredstvima. No sudeći po pohvalama i čestitkama koje su autorima RONNA-e uputili prezentaciji nazočni ministar znanosti Željko Jovanović i Rajko Ostojić, ministar zdravlja, čini se da daljnji razvoj projekta ne bi trebao biti upitan i da ćemo finaliziranu, konkurentnu hrvatsku inovaciju uskoro ponuditi svjetski zahtjevnom tržištu novih tehnologija. 

U svakom slučaju razvoj robotike u Hrvatskoj treba podržati ne samo od strane države nego i sponozorstvima poslovne zajednice jer je riječ o području koje će u skorije vrijeme značajnije od informatike utjecati na sva područja života.

04. svibanj 2024 06:58