Tehno
StoryEditor

S pomoću ‘blockchaina‘ možete saznati apsolutno sve o baš svakom proizvodu

26. Siječanj 2020.
Umjesto da pod neonima muku mučimo sa sitnim slovima i uzaludno tražimo išta više od šturih podataka na deklaracijama, u tehnološki naprednom opskrbnom lancu u kojem bi potrošač znao što kupuje, s ekrana našeg pametnog uređaja doznali bismo sve što nas zanima o porijeklu proizvoda
Bogate, moćne i donedavno nedodirljive brendove tehnologija može prokazati iscrpnije od najmaštovitijeg paparazza. Želite znati jesu li hotelski ručnici čisti? Skenirajte QR kôd! Gdje je raslo govedo čiji je odrezak na jelovniku? Pratite sve s pomoću ‘blockchaina‘! Svakakvi su podaci dostupni zahvaljujući tehnologiji i sve će biti javno, ništa sveto, ali tek za koju godinu

Da je zapakirani komad juneće lopatice za kojim smo posegnuli u trgovačkom centru sadržavao konkretnije podatke o podrijetlu proizvoda od onih da mu je sirovina za proizvodnju uzgojena u Europskoj uniji, a krave zaklane u Hrvatskoj, vrlo je vjerojatno da bi neki od nas dvaput promislili hoće li ga ubaciti u potrošačka kolica. Da smo imali priliku utvrditi sljedivost, dobiti, dakle, uvid u procese kroz faze uzgoja, prerade, distribucije i skladištenja, možda nam se i ne bi svidjelo dugo putovanje toga zapakiranoga komada juneće lopatice.

Tko zna bi li nam ono 'EU' ulijevalo povjerenje da smo znali kako je putovanje započelo, recimo, na farmi u okolici Targu Muresa u središnjem dijelu rumunjske Transilvanije. Umjesto da pod neonima muku mučimo sa sitnim slovima i uzaludno tražimo išta više od šturih podataka, u tehnološki naprednom opskrbnom lancu u kojem bi potrošač znao što kupuje, s ekrana našega pametnog uređaja doznali bismo sve što nas zanima o podrijetlu proizvoda. Skeniranjem QR kôda mogli bismo utvrditi pasminu goveda, kada je oteljeno, na kojoj je farmi uzgojeno, kakvim je krmivom tovljeno i je li dobivalo dodatke prehrani.

Za one koji žele znati više izlistali bi se i podaci je li kravi i kada kontrolirano zdravlje, tko je to činio, kojim je prijevoznim sredstvom doputovala iz Transilvanije i je li se prijevoznik na tom putu pridržavao EU propisa o transportu živih životinja. Još osvještenijeg potrošača zanimalo bi možda i u kojoj je klaonici zaklano, u kakvim je uvjetima meso skladišteno, kakvom je testiranju podvrgnuto i je li se slučajno utvrđivala prisutnost umjetnih bojila.

Stop malverzacijama

Opisani scenarij revolucionarne transparentnosti, uza sitnije izmjene primjenjiv i na neki drugi prehrambeni ili bilo koji drugi proizvod za koji bi potrošač poželio utvrditi sljedivost u opskrbnom lancu, u tehnološki naprednijim društvima pretače se od prije koju godinu u stvarnost.

Uz pomoć tehnologije QR kôda moguće je pročitati podatke o svim fazama i procesima u nastanku proizvoda, a zahvaljujući tehnologiji ulančavanja blokova podataka koju anglizirano nazivamo 'blockchain', podaci u opskrbnom lancu postaju sljedivi i transparentni. Jedna od ključnih odlika tehnologije 'blockchaina' njezina je decentraliziranost odnosno činjenica da svi akteri procesa, u ovom slučaju opskrbnog lanca, unose podatke u sustav i da nitko nema ekskluzivan pristup tim podacima.

'Blockchain' tehnologija osigurava i da svi podaci moraju imati vremensku oznaku kada su uneseni i da se jednom uneseni ne mogu mijenjati bez suglasnosti svih sudionika odnosno da ako netko pokuša manipulirati ostali sudionici to odmah vide. Zajamčena je i visoka razina sigurnosti jer su podaci enkriptirani tako da ih mogu iščitavati samo sudionici tog jednog određenog procesa.

Decentraliziranost, vremenska obilježenost i nepromjenjivost podataka zabilježenih u ulančanim blokovima generiraju transparentnost, sljedivost i sigurnost. Otklanja se, dakle, mogućnost da podatke koje je u sustav unio, recimo, veterinar ili veterinarski inspektor, neovlašteno izmijeni vlasnik farme ili klaonice odnosno prijevozničke tvrtke koji također imaju pristup sustavu sljedivosti utemeljenom na 'blockchain' tehnologiji. Takav sustav, znači, sprječava malverzacije, nadzornim tijelima olakšava kontrolu, a potrošačima omogućuje pristup svim mogućim informacijama, primjerice jesu li jaja doista snijele kokoši u slobodnom uzgoju kao što je to napisano na pakiranju ili u kojim su to i kakvim tvornicama sašivene majice i sklopljeni telefoni proizvedeni u Bangladešu i Kini.

Rast prodaje

Notorno nepovjerenje kineskih potrošača u kvalitetu i podrijetlo tamošnjih prehrambenih proizvoda, izazvano uz ostalo i slučajem trovanja djece toksičnim melaminom u mlijeku, glavni je razlog zbog kojega je upravo na tom ogromnom tržištu još prije koju godinu počelo masovno testiranje 'blockchain' tehnologije u opskrbnom lancu.

Kineska podružnica američkog maloprodajnog diva Walmarta, tehnološki gigant IBM i pekinško Sveučilište Tsinghua pokrenuli su 2016. godine projekt korištenja 'blockchain' tehnologije u izgradnji transparentnog i sljedivog opskrbnog lanca. Godinu dana kasnije pokrenut je IBM Food Trust, tehnološko rješenje za stvaranje transparentnog i sljedivog ekosustava proizvođača, dobavljača i trgovaca, u koji se do kraja 2018. uključilo više od pedeset partnera diljem svijeta, među njima i Carrefour. Na policama toga velikog francuskog trgovačkog lanca zasad je stotinjak proizvoda koje je moguće pratiti u lancu opskrbe, uključujući piletinu, jaja, mlijeko, voće, svinjetinu i sireve. Prošlog je mjeseca Carrefour objavio da je suradnju s Nestléom započetu proljetos na praćenju opskrbnog lanca instant-pirea od krumpira proširio i na proizvode za dojenčad. Veća transparentnost kupcima navodno omogućuje da izbjegnu proizvode koji sadrže GMO, antibiotike i pesticide, a Carrefour se pohvalio da mu je nakon uvođenja transparentnog sustava sljedivosti porasla prodaja.

Snaga povjerenja

Revolucija transparentnosti zahvatila je i SAD, Veliku Britaniju i Južnu Koreju, a tehnologijom koja priječi manipulacije i falsificiranje podataka među prvima u svijetu počeli su se koristiti veliki kineski internetski trgovci. JD.com je još 2017. u suradnji s tamošnjim proizvođačem govedine Kerchinom omogućio svojim korisnicima iscrpne informacije o podrijetlu goveđih odrezaka.

Godinu dana poslije kompanija je otišla i interkontinentalni korak dalje, suradnjom s australskim tvrtkama Inter Agri i HW Greenham & Sons na praćenju opskrbnog lanca proizvodnje i isporuke proizvoda od goveđeg mesa. Nije trebalo dugo čekati da se u revoluciju uključi Alibaba, najveći kineski internetski trgovac, koji je lani na svojoj platformi Tmall Global, uz pomoć tehnologije 'blockchaina' i označavanjem pojedinih proizvoda QR kôdovima, započeo proces osnaživanja povjerenja u prekograničnu trgovinu. Sustav sljedivosti probno je uveden u suradnji s australskim proizvođačem vitamina i dodataka prehrani Blacmoresom i novozelandskim proizvođačem mlijeka Fonterrom. Ovoga listopada iz Alibabe su obznanili i da se njihova tehnološka kompanija Ant Financial udružila s njemačkom multinacionalnom korporacijom Bayer Crop Science na razvoju sustava praćenja poljoprivrednih proizvoda utemeljenog na 'blockchainu' koji bi trebao poboljšati transparentnost lanca opskrbe i dodati vrijednost svima u lancu. Da pokreće platformu na kojoj će pohranjivati sve podatke u opskrbnom lancu uvoza australske govedine u Kinu kako bi nepovjerljivi kineski potrošači saznali što više pojedinosti priopćila je, pak, u studenome australska tvrtka BeefLedger, koja je lani pokrenula pilot-projekt praćenja izvoza govedine u Kinu u suradnji s australskom istraživačkom tvrtkom Food Agility i transportnim osigurateljem NTI-jem.

Među sve te i mnoge druge veće i manje igrače u revoluciju transparentnosti na velika je vrata uskočila i mala slovenska startup-tvrtka Prospeh. Njezino rješenje OriginTrail za praćenje podataka u lancu opskrbe pobijedilo je na natječaju kojim je trgovački lanac Walmart 2017. godine tražio tehnološke inovacije koje imaju pozitivan učinak na sigurnost hrane na kineskom tržištu. Tehnološko rješenje slovenskog startupa omogućavalo je startno uvid u podrijetlo proizvoda na kineskom internetskom tržištu hrane Yimishiji, ali primjenjivo je i u drugim sektorima, primjerice farmaceutskoj ili modnoj industriji.

Prospehovo inovativno rješenje omogućuje neovisnu povezanost informatičkih sustava različitih tvrtki i donekle rješava glavne nedostatke tehnologije 'blockchaina', koja je još uvijek relativno spora i skupa kada je u pitanju prijenos velike količine podataka koji nastaju u opskrbnom lancu. Riječ je o protokolu za upravljanje podacima u opskrbnim lancima putem decentralizirane baze grafikona koji se usredotočuje na podatkovne i mrežne slojeve te cilja postati standardno rješenje u složenim opskrbnim procesima.

Čisti ručnici

U poslovnim odnosima manje složenim od kompleksnih interkontinentalnih opskrbnih lanaca transparentnost se ostvaruje i bez tehnologije 'blockchaina', poput, recimo, inovacije u kineskom gradu Wuhan, u kojem se gosti hotela više ne moraju brinuti da je osoblje samo zategnulo neopranu posteljinu i ručnike nakon odlaska prethodnoga gosta kao što je to bio utvrđeni slučaj u nekim pekinškim hotelima. U hotelske ručnike i posteljinu uskoro će se ugrađivati čipovi i QR kodovi otporni na vodu i visoku temperaturu koje će gost moći skenirati mobilnim uređajem i uvjeriti se kada su posljednji puta oprani.

Za duge opskrbne lance 'blockchain' se, međutim, nameće kao revolucionarna tehnologija koja bi unoseći potrebnu transparentnost mogla iz temelja promijeniti prvo prehrambenu, a sutra i sve ostale industrije kojima je stalo da potrošač zna gdje je i pod kojim uvjetima proizveden i kako je do njih dopremljen određeni proizvod. Kada ćemo u hodu među rashladnim vitrinama ovdašnjih trgovaca rutinskim skeniranjem QR koda moći dobiti transparentnije podatke od onih da je sirovina za proizvodnju zapakirane juneće lopatice oteljena i uzgojena u Europskoj uniji, zasad nema ni približnih naznaka.

25. travanj 2024 17:41