Tehno
StoryEditor

Saznajte koje su najvrjednije e-sport tvrtke u 2020. godini

16. Travanj 2021.

U prošloj godini u kojoj smo većinu vremena bili osuđeni na boravak u četiri zida, igranje video igara bilo na PC-ju ili na nekoj od konzola dobro je došlo mnogima da se odmaknu od tmurne svakodnevice.

Slijedom toga, prodaja PC igara je nakon godina laganog rasta u 2020. godini doživjela svoj veliki skok i to od 19 posto u odnosu na 2019. godinu što je donijelo i prihod od 36 milijardi dolara. Globalni pak prihodi od prodaje video igara su rasli za 20 posto, što je prema podacima IDC-a (International Data Corporation) u prihodima iznosilo 179,7 milijardi dolara, što je industriju video igara stavilo na tron, ispred globalne filmske i sjevernoameričke sportske industrije zajedno.

Globalna je filmska industrija prvi put dosegla 100 milijardi dolara prihoda 2019. godine, prema podacima udruge Motion Picture, dok je PwC procijenio da će sjevernoamerički sport donijeti više od 75 milijardi dolara 2020. godine.

Sve ove odlične brojke nisu puno značile e-sport tvrtkama i ekipama koje se natječu u igrama poput Fortnitea ili Call of Dutyja ponekad i pred mnoštvom od 50 tisuća ljudi. I dok su se još 2019. godine u ovu industriju slijevali novci od i od poznatih celebritija investitora poput Jennifer Lopez, Stephena Curryja ili Drakea, u 2020. godini je sve stalo.

Vrijednost e-sport tvrtki je u 2019. godini rasla za 54 posto, a prihodi u industriji za koje se očekivalo da će 2020. godine skočiti za 16 posto na 1,1 milijardu dolara, pali su za 150 milijuna dolara nakon što je pandemija otkazala većinu live događanja. Nedostatak e-sport turnira, nedostatak prepunih dvorana i stadiona ali i medijskih prava i sponzorstava učinili su svoje i ovoj potentnoj industriji.

No, bez obzira na jednu lošu godinu e-sport tvrtke i timovi i dalje vrijede, a u nastavku donosimo pregled deset najvrjednijih.

  1. TSM (Team SoloMid): Američka je organizacija na vrhu ovogodišnje liste s vrijednošću od 410 milijuna dolara. Imaju timove koji igraju PUBG, League of Legends, Rainbow Six Seige, Overwatch.
  2. Cloud9 Gaming: Tvrtka sa sjedištem u Los Angelesu ove je godine na drugom mjestu i njena se vrijednost procjenjuje na 350 milijuna dolara. Vrlo su popularni zbog svojih nastupa u League of Legends.
  3. Team Liquid: Liquid je jedna od najranijih e-sports organizacija koja se održala do danas.  Osnovana je 2000. godine, a njena trenutna vrijednost iznosi 310 milijuna dolara.
  4. FaZe Clan: FaZe Clan jedna je od najpopularnijih e-sports organizacija. Popularni su zbog svog CS:GO tima, jednog od najboljih. Njihova vrijednost trenutno iznosi 305 milijuna dolara.
  5. 100 Thieves: 100 Thieves jedna je od suvremenijih e-sports tvrtki, s timovima koji igraju Call of Duty, WarZone, Valorant i League of Legends. Vrijednost organizacije iznosi 190 milijuna dolara.
  6. Gen.G: Gen.G  To je šesta najvrjednija e-sports organizacija ove godine. Njegova trenutna vrijednost iznosi 185 milijuna dolara. Sjedište imaju u Santa Monici, Seulu i Šangaju.
  7. Enthusiast Gaming: Osnovana je 2004. godine sa sjedištem u Torontu. Trenutno posjeduju 7 profesionalnih e-sports timova, koji između ostalih sudjeluju u Call of Duty & Overwatchu. Njegova trenutna vrijednost iznosi 180 milijuna dolara.
  8. G2 Esports: G2 je europska organizacija sa sjedištem u Berlinu. Stvoren je 2014. godine, a rebrendirana 2015. godine. Njihovi najpoznatiji timovi igraju Call of Duty & League of Legends. Trenutna vrijednost G2 e-sporta iznosi 175 milijuna dolara.
  9. NRG Esports: Trenutno se procjenjuju na 155 milijuna dolara, a njihovi timovi igraju na turnirima Rocket League i Apex Legends.
  10. T1 Esports: Južnokorejska tvrtka dolazi na samom kraju s vrijednošću od 150 milijuna dolara.
19. travanj 2024 06:11