Tehnopolis
StoryEditor

Teorija velikih podataka

23. Prosinac 2012.

Nakon što smo prije nekoliko godina ušli u oblake, u kojima ćemo, prema svemu sudeći, još dugo ostati, sada ulazimo i u velike podatke.

 Drugim riječima, računalstvo u oblacima (cloud computing) kao glavni trend u ICT svijetu s trona polako miče ‘big data’. Analitička kuća Gartner kao glavni trend za sljedeću godinu predviđa upravo kombinaciju računalstva u oblacima i strateškog ‘big data’, a u oba će područja upravljanje performansama aplikacija igrati ključnu ulogu.Zašto je ‘big data’ bitan? Svijet će, tvrde Gartnerovi analitičari, na informatičku tehnologiju potrošiti više od 3,7 trilijuna dolara u 2013. godini, nešto više od prošlogodišnjih 3,6 trilijuna, ali posebno vesele prognoze glede ‘velikih podataka‘. Oni bi trebali generirati čak 4,4 milijuna novih radnih mjesta globalno, od čega 1,9 milijuna samo na SAD-u.

Ne možeš upravljati onime što ne mjeriš - sažeto objašnjava zašto je nedavna eksplozija digitalnih podataka tako važna. Jednostavno rečeno, zahvaljujući velikom broju podataka - big data - menadžeri mogu izmjeriti i znati mnogo više o svom poslovanju i koristeći se tim znanjem donositi bolje odluke. Veliki podaci sastoje se od strukturiranih podataka, iz tradicionalnih baza podataka; nestrukturiranih podataka koji se sastoje od slika, videa, e-mailova, tekstova itd, i polustrukturiranih podataka prikupljenih od senzora i strojeva. Očekuje se da će obujam svjetskoga ‘digitalnog svemira‘ doseći do osam zetabajta do 2015. stvaranjem prostora za pohranu i upravljanje podacima, što je masivni izazov u kontekstu upravljanja tim podacima.Osim toga i IT infrastruktura sutrašnjice bit će stubokom drugačija od one na koju smo navikli: oblaci različitih vrsta bit će središnje mjesto na kojemu se radi. Mobilni će podaci biti u osobnome oblaku, društvene su mreže već odavno tamo, a velike baze podataka tek će se preseliti u oblak. Računalni oblak više nije samo jeftin i pristupačan servis, nego temeljna infrastruktura svake tvrtke.

Mobilni će svijet također izgledati drugačije, uz 1,6 milijardi mobilnih uređaja prodanih u 2016. godini. Dvije će trećine zaposlenih imati pametni telefon, a dvije će petine radnika biti mobilno. IT odjeli morat će prilagoditi svoju strategiju toj promjeni. Primjerice, za manje od dvije godine iPad će biti uobičajen kao što je do jučer bio BlackBerry. Produktivnost će posljedično rasti, a do 2018. će se čak 70 posto mobilnih djelatnika koristiti tabletom ili hibridnim uređajem.Internet će biti još zastupljeniji nego danas. Sve će biti sposobno za povezivanje s internetom. Fotoaparati, mikrofoni, senzori i slični uređaji biti će spojeni na internet. Internet sastavljen od stvari (IoT) jest, kažu u Gartneru, naziv za taj trend koji govori kako će se internet proširiti na korisničke uređaje koji su ‘pametni‘ - točnije, opremljeni osjetnicima, sposobni prepoznati govor i tekst te izmjenjivati podatke s drugim (medicinskim, fitness, sigurnosnim itd.) uređajima. IoT stvorit će i cijeli val poduzetnika, jer se potražnja za takvim uređajima upravo stvara.Očekuje se da će na globalnoj razini mobilni telefoni do iduće godine preteći osobna računala kao najčešći uređaj kojim korisnici pristupaju webu. Veliko širenje mobilne telefonije signalizira kraj ‘prozora’ (windows) kao jedne zajedničke platforme kojom smo se svi dugo vremena služili. Očekuje nas, smatraju analitičari, dugoročni pomak od današnjih aplikacija do web-aplikacija kao što je HTML 5. Trend je i pojeftinjenje tableta. Očekuje se da će mnogi tableti biti jeftiniji nego što danas stoji prosječna knjiga tvrdih korica.

U svakom slučaju, računalstvo u oblaku postat će ‘mainstream’, a PC polako odlazi u povijest. Osobno računalstvo u oblacima zamijenit će PC-jeve i postati ‘centar korisnikova digitalnog života’, predviđa Gartner. Osobni oblak (personal cloud) za Gartner znači da ćemo svi imati gomilu aplikacija kojima ćemo moći pristupiti s bilo kojeg uređaja - PC-a, tableta ili smartphonea. Nećemo posjedovati ni PC - čak ni za rad. Računalstvo u oblacima korisnicima će omogućiti posve novu razinu fleksibilnosti s uređajima kojima se svakodnevno koriste, a istodobno će iskorištavati prednosti svakog od tih uređaja, a to će u konačnici omogućiti veće zadovoljstvo korisnika i veću produktivnost. Osim pojedinaca i korporacije će ući u post PC eru.Očekuje se da će ‘enterprise app trgovine‘ revolucionarizirati IT odjele. Tržišni menadžeri razvijat će se kao koncept i sve će se više širiti, a tržišta trgovina aplikacijama postat će žarišna točka za korisnike kako bi imali sve što im je potrebno uz jednostavan pristup.

Novi standard za klijentsko računalstvo bit će virtualna platforma zasnovana na softveru, umjesto kao dosad na hardveru. Kompanije će morati ponuditi virtualne desktope te kreirati ‘trgovine aplikacija‘ kako bi korisnici mogli pronaći korporativne aplikacije. Također će trebati promijeniti svoje aplikacije kako bi one mogle raditi na tabletima i smartphoneima.Društveni mediji dostići će granice rasta. Ipak, tvrtke će uvoditi socijalne platforme kao obvezan dio korporativne strategije, na što će se trošiti milijarde dolara. Gartner predviđa da će se zaoštriti borba na tržištu društvenih mreža, gdje će utrka među proizvođačima aplikacija i drugih usluga uzrokovati pucanje investicijskog balona 2013. godine. Kao svojevrsno pogonsko gorivo svih tih tehnoloških promjena javlja se tzv. konzumerizacija IT-a. Ona podrazumijeva trend usvajanja novih informacijskih tehnologija nastalih za potrošače od strane korporacija. Trendovi koje donose cloud, web-aplikacije i mobilne platforme stvaraju bolje korisničko iskustvo od tradicionalnih rješenja, pa ono što imaju u privatnoj sferi korisnici žele imati i u poslovnoj.

 Top-10 digitalnih trendova u 2013.

1. Rat mobilnih uređajaMobilni će uređaji, u prvom redu pametni telefoni, prestići kućno računalo kao primarni uređaj za pristupanje webu, a do 2015. godine osam od deset mobitela bit će pametni telefoni. Na svaka dva prijenosnika prodat će se jedan tablet, a Windows 8 zauzet će treće mjesto na tržištu, iza Androida i iOS-a.

2. Mobile aplikacije i HTML5Od mnoštva programskih alata i platformi, u skoroj će se budućnosti iskristalizirati samo dvije skupine: HTML5 i ostatak. Programeri će se orijentirati na aplikacije koje podržavaju sučelje na dodir, ali koje se mogu upotrebljavati i na ‘klasičnim‘ platformama.

3. Privatni oblakPodaci će polako, ali sve više migrirati u oblak zamjenjujući kućnu, središnju pohranu podataka na osobnome računalu. Umjesto jednoga računala, koristit će se mreža uređaja (pametni telefon, prijenosnik i tablet), a korisnik će uvijek jednako pristupati svojim resursima, bez obzira na to odakle i kako im pristupa.

4. Trgovine aplikacijamaZatvoreni ekosustavi aplikacija naći će se pod pritiskom kako bi se otvorili prema više korisničkih platformi i sustava plaćanja. Gartner vjeruje da će do 2014. godine mnoge organizacije isporučivati mobilne aplikacije svojim djelatnicima putem privatnih trgovina aplikacija.

5. Internet (od) stvariInternet sastavljen od stvari (IoT) jest koncept koji govori kako će se internet proširiti na korisničke uređaje koji su ‘pametni‘ - točnije, opremljeni osjetnicima, sposobni prepoznati govor i tekst te izmjenjivati podatke s drugim (medicinskim, fitness, sigurnosnim ili nekim četvrtim) uređajima.

6. Hibridni IT i oblakIT sektori u mnogim tvrtkama upravo prolaze tranziciju prema uslugama u oblaku - one će postajati sve dostupnije, čime mnogi servisi koje tvrtke trenutačno same obavljaju postaju skupi, a sve češće će se primjenjivati i interni oblak.

7. Veliki podaciVelike baze podataka strateški će se odmicati od projekata prema informatičkoj arhitekturi cijele tvrtke. Korporacije će napraviti odmak od tradicionalne središnje baze podataka prema višestrukim sustavima uz ‘content management‘. Poslovna inteligencija, pohrana podataka i metapodaci dobit će na važnosti.

8. AnalitikaAnalitika postaje toliko jeftina i dostupna da se može raditi u svakom koraku posla. Nju će obavljati analitički poslužitelji u oblaku na osnovi velikih repozitorija podataka, a optimizacija i simulacije bit će mogući u svakom trenutku.

9. In Memory ComputingIn Memory Computing (IMC) prenosi nekadašnje višesatne poslovne kalkulacije u moćne poslužitelje u oblaku, čime se dugotrajni izračuni skraćuju na sekunde. Uz SAP i Oracle, i mnogi manji vendori ponudit će taj servis, a to će mu spustiti cijenu.

10. Integrirani ekosustaviTržište se polako okreće prema integriranim ekosustavima, a sve dalje od heterogenog pristupa. Taj će trend pokretati želja za jednostavnijim radom, nižom cijenom i višim stupnjem sigurnosti. Stoga će prodavatelji sve više nuditi gotove uređaje koji objedinjuju hardver i softver.

30. travanj 2024 20:26