Tehno
StoryEditor

Thomas Anglero: Šefovi telekoma najčešće se ponašaju kao kraljevi i veliki gazde, ali to se bliži kraju 

08. Studeni 2019.
foto Getty Images/istockphoto

5G će ubiti telekome, a analitičari podataka su oni koji jedini vide budućnost i mogu promijeniti svijet, kazao je Thomas Anglero, motivacijski govornik i voditelj sektora inovacija u norveškom IBM-u u sklopu 'Hero Use Case' koju je u zagrebačkom hotelu Panorama organizirao Deutsche Telekom.

U Hrvatskom Telekomu radi se na velikom broju Big Data inicijativa, s ciljem poboljšanja zadovoljstva korisnika i unapređenja poslovanja, što je prepoznao i Deutsche Telekom te ih odabrao za pionire na području razvoja programa za podatkovnu analitiku novog doba poput nove HALO Big Data platforme. U sklopu ove interne konferencije sudionici su dobili priliku za učenje i razmjenu ključnih informacija vezano uz primjene slučajeva analitike podataka velike vrijednosti i njihovog korištenja u DT grupi. Fokus konferencije tako je bio na poslovnim prednostima, tehničkim rješenjima, izazovima, rizicima i strategijama provedbe.

Anglero, koji se telekomunikacijama bavi od sredine devedesetih, tijekom izuzetno zabavnog predavanja istaknuo je kako se šefovi telekoma najčešće ponašaju kao kraljevi i veliki gazde, ali to se zbog dolaska na aplikacijama temeljene 5G mreže bliži kraju. 

image
Thomas Anglero
foto

Zahvaljujući analitici podataka i Big Data tehnologiji možemo predvidjeti budućnost, naglasio je Anglero, dok su se telekomi dosad morali zadovoljiti znanjem o prošlosti. Vladar interneta, zbog najveće količine podataka kojom je raspolagao, posljednjih je godina tako bio Facebook. Sve to, međutim, imaju šansu promijeniti spomenuti analitičari podataka koji jedini znaju 'spojiti točkice', ali se moraju odvažiti predstaviti svoje ideje i inovacije.

To je ilustrirao primjerom izumitelja prve, 12 kilograma teške digitalne kamere koju je još 1975. godine napravio Steve Sasson i kod svojih šefova izvorno naišao na potpuno nerazumijevanje, dok mu danas 'možemo zahvaliti na fotografijama koje imamo u našim pametnim telefonima'.

Thomas Anglero je napomenuo i da stari poslovni modeli izumiru pa milenijalci i generacija Z ne žele samo ostvariti profit, već i pomoći društvu u cjelini, unaprijediti ga. Dodao je i da je svrha zamijenila profit, umreživanje hijerarhiju, dok je planiranje ustupilo mjesto eksperimentiranju.

- Vi jedini imate sve podatke, vi vidite budućnost, promijenite svijet - za kraj je poručio okupljenim 'dana analystima'.

20. travanj 2024 10:32