Tehno
StoryEditor

Umjetna inteligencija opako konkurira novinarima

26. Srpanj 2020.
Strojevi zamjenjuju ljude, ljudi si ugrađuju strojeve. Eto nam organskog rasta

Generatori tekstova, programi pogonjeni umjetnom inteligencijom koji su sposobni završiti rečenice ili potpuno samostalno napisati tekst fokusirani na određenu temu, postali su nova muza softveraša. Kao da se svi natječu tko će brže i bolje automatizirati posao novinara i tekstopisaca i naći im zamjenu.

Najveću pompu, ipak, izazvao je GPT-3, izdanak već treće generacije generatora teksta koji je razvila tvrtka za istraživanje umjetne inteligencije OpenAI. Posljednjih dana njegovi odabrani korisnici objavljuju uratke koje je napisao GPT-3. Impresije su im, u nedostatku boljih riječi, futurističke.

Taj program iskazao se napisavši kratke priče, pjesme, priopćenja za javnost, upute za korisnike s pomoću tehnike koja bi se mogla nazvati 'predviđačem teksta'. Da bi sročio sadržaj, potrebno mu je dati početni dio teksta, a on ga nastavlja dok ne dostigne željenu dužinu sadržaja. Umjetnici su ga prigrlili pa je, recimo, Mario Klingeman, umjetnik koji se u radu služi strojnim učenjem, podijelio na internetu kratku priču 'Važnost postojanja na Twitteru', napisanu u stilu Jeromea Klapke Jeromea, britanskog pisca i humorista najpoznatijeg po djelu 'Tri muškarca u čamcu' iz 1889.

Pristup generatoru GPT-3 zasad imaju korisnici koji su se prijavili da će ga testirati čim je njegov razvoj otkriven u svibnju, a njegovi tvorci iz OpenAI-ja kane ga komercijalizirati do kraja godine. Poslodavci će ga moći kupiti i uvjeriti se je li bolji pisac od onih koje sada angažiraju. Kao i uvijek, presudit će publika ili, bolje, stvarajući dostupne sadržaje – presudit će tržište.

17. travanj 2024 20:19