Tehno
StoryEditor

Vodič za darivanje - Dobit ćete što ste tražili

19. Prosinac 2020.
Digitalizirao se i Božić. Nemojte više pisati pisma Djedu Mrazu i mučiti se razmišljajući što nekomu darovati – Google misli na sve i za sve. Na temelju pojmova koje su korisnici ove godine zdušno pretraživali po internetu daje preporuke što darivati zaljubljenicima u kuhanje, tehnologiju, uređivanje prostora, sportašima, wellness-guruima i djeci. Predlaže stotinu darova koji nikoga ne bi smjeli razočarati jer, ono, ako smo ih upisivali u preglednike, jamačno nam trebaju

Djed Mraz iliti Djed Božićnjak u velikoj je nevolji, veseli trbušasti starac mogao bi ostati bez posla. Tog izmišljenog lika kojega je prije dva stoljeća ustoličila reformacija, a stoljeće poslije komercijalizirala Coca-Cola u marketinškim kampanjama, nagazila je divovska konkurencija – Google. Točnije, Googleov Shopping Gift Guide, vodič za kupnju darova koji 'ispunjava sve vaše želje'. Nemojte više pisati pisma Djedu Mrazu i mučiti se razmišljajući što nekomu darovati – Google misli na sve i za sve. Za izbor božićnih darova nadahnite se idejama iz njegova Shopping Gift Guidea i problem je riješen. I gotovo svi oni kojima je dar namijenjen bit će zadovoljni.

Ugrožena bajka

Ta američka tehnološka kompanija koja ove godine obilježava 20-godišnjicu predstavljanja najtraženijih pojmova na svojoj tražilici gotovo je potpuno preuzela kontrolu nad našim životima. Intelektualno i mentalno kopnimo zbog toga što mišljenje i stajališta o vrlo ozbiljnim temama sve češće formiramo pod utjecajem često i neprovjerenih informacija s Googlea, tako da je odluka o kupnji darova prema izboru njegova Shopping Gift Guidea bezgrješna sitnica.

Google je u sveopćoj tehnološkoj preobrazbi svijeta digitalizirao i Božić, njegovu komercijalnu stranu. No pojavom Googleova vodiča nije ugrožena samo bajka o Djedu Mrazu na čiji su imaginarni lik roditelji svaljivali svu odgovornost ako djetetu nisu ispunili božićnu želju, u stvarnome svijetu ugrožena su i radna mjesta savjetnika za kupnju iliti stilista. Oni su godinama dobro zarađivali preporučujući što bi trebali kupiti neodlučni i nemaštoviti kupci, i to ne samo za blagdane nego i za sve ostale prigode.

Prepoznati trendovi

Zasad se tehnološki div umiješao samo u najuzbudljiviji dio blagdanske priče spasivši tako, mora se priznati, gnjavaže one nesklone kupovanju po prodajnim centrima. Po svemu sudeći, uskoro bi mogao kreirati i ostale potrošačke trendove neovisno o posebnim prigodama kao što je blagdansko darivanje. Trenutačno u 'Shopping Gift Guideu' predlaže sto najpopularnijih darova namijenjenih djeci, kuharima amaterima, ljubiteljima novih tehnologija i uređivanja prostora, sportašima, wellness-guruima…

Vodič nije pripremala marketinška agencija ili vrsni stilisti, nego je predložak darova nastao na temelju big data, velikih skupova podataka koje Google arhivira svaki put kad pretražujemo internet. Mnogi nisu ni svjesni da tragajući za podatcima na Googleu zapravo čine veliku uslugu toj kompaniji dajući joj više nego što od nje zauzvrat dobivaju. Googleovi računalni programi brzinom svjetlosne godine pobiru i analiziraju milijune podataka na temelju kojih stvaraju nove proizvode za svoje korisnike prema načelu 'dobili ste što ste tražili'. Svi proizvodi koji se nalaze u Googleovu vodiču za kupnju darova odabrani su prema trendovima pretraživanja u SAD-u tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Tražilica je prepoznala te trendove, kategorizirala proizvode prema različitim potrebama ljudi i njihovim zanimanjima te izradila predložak blagdanskih darova.

Tako je na temelju onoga što su korisnici pretraživali od početka pandemije koronavirusa nastala Googleova mikrostranica Shopping Gift Guide s preporukama što nekomu darovati. Ove je godine, primjerice, pretraživanje sportske opreme poraslo za 116 posto u odnosu na prošlu godinu, a nikad veće nije bilo ni zanimanje za metode samopomoći, koje je poraslo za čak 250 posto; poklon-košare i paketi za njegu lica i tijela bili su 130 posto interesantniji, s time da se samo pretraživanje proizvoda za njegu kože povećalo za 29 posto.

Sortirani podaci

Kuhanje je također u trendu jer se zbog zatvorenih restorana sve više kuha kod kuće pa je mnogo Googleovih korisnika ​pretraživalo posuđe. Ta je potraga ove godine u odnosu na prošlu rasla za 34 posto, od čega se 25 posto odnosi samo na posuđe za pečenje. Veliki porast pretraživanja odnosi se na male kuhinjske aparate i pribor: čak 42 posto pretraživača zanimao je aparat za pripremu bombona od staklene vune, a 33 posto pretraživalo je uređaje za kuhanje kave.

Na temelju tih podataka Google je u Shopping Gift Guideu kao moguće darove onima koje zanima kuhanje preporučio digitalnu mikrovalnu pećnicu, aparat za kavu, mikser, dasku za rezanje, posude za spremanje hrane, komplet dizajnerskih tanjura, električni pekač, kuhalo za razna jela. Tako kuharu amateru možete darovati aparat za kavu Mr. Coffee Iced ili Ninja Foodi Digital Air Fry Oven...

Google je samo sortirao podatke o pretraživanju i izdvojio ono što bi nekoga moglo najviše razveseliti. Osim kuhanja, zatočenici pandemije koronavirusa i ljubitelji tjelovježbe zbog nemogućnosti vježbanja u teretani tijekom 2020. bavili su se sportom u svom domu, zbog čega je pretraga sportskih artikala za te okolnosti rasla za 85 posto. Takvim osobama Google je namijenio tenisice raznih brendova i drugu sportsku obuću, pametne satove, sobni bicikl, skuter, naočale za skijanje, stolni nogomet, ali i zdrave grickalice...

Lako za ovisnike

No zanimanje za proizvode novih tehnologija nadišlo je sve ostale. Primjerice, pretraga slušalica s mikrofonom porasla je za čak 450 posto, na što je utjecala povećana online komunikacija s pomoću raznih aplikacija i platformi koje se naveliko upotrebljavju i poslovno i privatno. Rasla je i pretraga najnovijih mobitela, tableta i televizora najpoznatijih brendova, ali i glasovnih pomoćnika poput Alexa Voice Servicea...

To znači da ovisnicima o novim tehnologijama doista nije teško odabrati dar. Oni koji vole sami izrađivati ukrase za dom, u stilu 'sâm svoj majstor', 'visjeli' su na tražilici manje nego ostali, ali ipak su uspjeli za 24 posto povećati pretragu u odnosu na prošlu godinu. Zanimale su ih razne vrste suvenira, dekorativni prekrivači, roboti usisavači, božićne dekoracije, svjetiljke, ovlaživači zraka... Velik interes pokazali su i igrači mobilnih videoigara.

Ta vrsta zabave izaziva veće zanimanje tijekom blagdana, ali ove je godine pretraživanje počelo rasti već u ožujku, s prvim zaključavanjem, i ostvarilo je 150 posto veći interes u odnosu na onaj zabilježen prošle godine. Osim na mobilne videoigre, pretraga se odnosila i na opremu za igranje. Prema rezultatima rasta pretrage za igračkama čini se da su roditelji podmićivali djecu kako bi ih pustili da u miru rade od kuće jer je za 14 posto porasla pretraga dječjih društvenih igara i knjiga, a barbika za 25 posto. No rast pretrage za koturaljkama pokazuje da djeca ipak nisu bila cijelo vrijeme zatvorena u kući, što je dobar putokaz za kupnju darova prilagođenih trenutačnim pandemijskim okolnostima.

Na jednome mjestu

Google je iskoristio te podatke za nametanje novih potrošačkih trendova koji su ove godine uvjetovani pandemijom koronavirusa i oblikovani u skladu sa socijalnom distancom. Klikne li se, primjerice, na techies, osobe koje zanima tehnologija, prikazat će se trendovski proizvodi poput Pixela 5, Apple Watch Seriesa 6 i ASUS TUF Gaming GeForce RTX-a 3080. Uz predložene je darove i niz informacija o cijenama i dostupnosti, različite maloprodajne mogućnosti prikazane su uz svaki proizvod.

Želi li netko, primjerice, kupiti streaming player Roku Express, doznat će da ga može dobiti izravno od Rokua, Office Depota ili Walmarta, ali i vidjeti da je najjeftiniji Rokuov. Također su priložene recenzije korisnika ponuđenih proizvoda i ostali slični proizvodi istog proizvođača ili konkurencije poput Amazonova Fire TV Sticka i Googleova Chromecasta. Uza sve to uključeno je praćenje cijena, obavijesti o radnom vremenu prodavaonica, narudžbama i preuzimanju robe...

Tisuće trgovina

Iako su proizvodi koji se nalaze u Googleovu vodiču otprije dostupni na Google Shoppingu, novi vodič za darove sve ih ujedinjuje na jednoj mrežnoj lokaciji dodajući mogućnost pregledavanja kategorija, cijena, lokacija trgovina i online prodaje, zbog čega je Google ostvario prednost pred velikim konkurentom Amazonom.

Googleov vodič nudi podatke iz više tisuća prodavaonica u kojima se mogu naći prigodni darovi, naručiti dostavom ili nabaviti izravno u prodajnom centru. Osim već spomenutih informacija, dostupne su i one o zalihama i rasponu cijena, a oni koji žele povoljnije kupovati imaju priliku uključiti praćenje cijena i čekati obavijest o početku sniženja. I što na kraju reći osim – Google ispunjava sve vaše želje.

25. travanj 2024 01:47