Tehnopolis
StoryEditor

Započinje suđenju Appleu, moguća kazna od čak milijardu dolara

02. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Apple će se morati braniti na sudu protiv optužbi da je zlouporabio svoju poziciju kako bi nametnuo monopol na tržištu digitalne glazbe. Ukoliko izgube parnicu , mogli bi izgubiti i do 1 milijarde američkih dolara.

Suđenje je započelo u  kalifornijskom gradu Oaklandu na federalnom sudu.

Tužbu je podnijela grupa građana i poslovnih predstavnika koji su kupili iPodove između 2006 i 2009 godine. Oni tvrde da je iTunes svojim nadogradnjama diktirao stanje stvari gdje se na Ipodu mogla slušati isključivo muzika nabavljena preko toga servisa čime se na nepošten način iz igre izbacilo ostale proizvođače.

Iz Apple tvrde kako su sve softverske nadogradnje služile poboljšanju kvalitete usluge, te im cilj nije bio dovesti do nekompetitivnosti na tržištu.

Ovo je samo jedna od tužbi s kojima se ovaj tehnološki div mora boriti. Tako ih je prošle godine sud u New Yorku proglasio krivima za optužbe da su postigli tajni dogovor sa izdavačima knjiga kako bi povećali cijene elektronskih izdanja. Apple je podnio žalbu na tu presudu.

Dokazi koji će se  upotrijebiti na suđenju datirat će iz ere prije iPhonea, pri čemu će biti pregledani i e-mailovi bivšeg šefa Applea Stevea Jobsa.

Također, svjedočit će i izvršni direktor Appleovog softverskog odjela Eddy Cue te potpredsjednik marketinga  Philip Schiller

Slučaj je vezan uz Real Networksov RealPlayer koji omogućuje da se pjesme potem njega slušaju i na iPodu, no 2006. godine Apple je razvio novi softver koji je to onemogućio. Podnositelji optužbe tvrde da je to obeshrabrilo vlasnike iPodova da koriste audio usluge ostalih proizvođača.

19. travanj 2024 19:28