Preporučeno
StoryEditor

Akvizicije - Kako preuzeti drugu tvrtku, a ne pogriješiti

09. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Poslovno pripajanje veoma je zahtjevna poslovna aktivnost, koja se najčešće primjenjuje između dva pravna oblika trgovačkih društava, i to dioničkih društava (d.d.) i društava s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) kao društvima kapitala. Da bi se aktivnost poslovnog pripajanja dvaju trgovačkih društava efikasno provela, nužno je razmotriti tri veoma važna aspekta poslovanja, a to su pravni, organizacijski i financijski. U ovom tekstu bavit ćemo se postupkom poslovnog pripajanja između dvaju društava s ograničenom odgovornošću. Pravni aspekt poslovnog pripajanja društava s ograničenom odgovornošću reguliran je čl. 535. – čl. 547. Zakona o trgovačkim društvima (NN, br. 111/93) te njegovim izmjenama i dopunama objavljenim u Narodnim novinama br. 34/99., 121/99. – vjerodostojno tumačenje, 52/00, odluka Ustavnog Suda Republike Hrvatske, 118/03., 107/07., 146/08. i 137/09). Prema čl. 535. st. 1. tog zakona, jedno ili više društava s ograničenom odgovornošću mogu se pripojiti drugome društvu s ograničenom odgovornošću a da se ne provede postupak likvidacije prijenosom cijele imovine jednog ili više društava (pripojenih društava) drugome društvu (društvu preuzimatelju) u zamjenu za udjele u tome društvu.

Temeljni kapital Postupak pripajanja dvaju društava s ograničenom odgovornošću regulira se ugovorom o pripajanju koji sklapaju uprave društva koje sudjeluju u pripajanju, a mora se sklopiti u obliku javnobilježničke isprave. U ugovoru o pripajanju mora se odrediti nominalni iznos svakog udjela koji se članu pripojenog društva mora dati u društvu preuzimatelju. Prilikom provedbe postupka pripajanja, društvu preuzimatelju može se i ne mora povećati temeljni kapital za iznos temeljnoga kapitala pripojenog jednog ili više društava s ograničenom odgovornošću ako odlukom uprave društva preuzimatelja nije točno određeno (čl. 519. i čl. 520. Zakona o trgovačkim društvima). Međutim, društvo preuzimatelj može povećati temeljni kapital radi provođenja postupka pripajanja. Ako nema nikakvih zapreka u pripajanju društava s ograničenom odgovornošću, tada, prema čl. 540. st. 1. Zakona o trgovačkim društvima, svako društvo mora registarskome sudu podnijeti prijavu za upis pripajanja društva u sudski registar u kojemu je upisano. Članak 540. st. 2. istog zakona isto tako regulira da se prijavi za upis u sudski registar u kojemu je upisano pripojeno društvo moraju priložiti i zaključna financijska izvješća tog društva. Za ta izvješća na odgovarajući se način primjenjuju propisi o godišnjim financijskim izvješćima i o reviziji tih izvješća. Ona se ne moraju objaviti. Ako se društvu preuzimatelju povećao temeljni kapital prilikom pripajanja tada se, prema čl. 541. st. 1. istog zakona, pripajanje ne može upisati u sudski registar prije nego što se u taj registar upiše povećanje temeljnoga kapitala. Osim toga, pripajanje se može upisati u sudski registar u kojemu je upisano društvo preuzimatelj tek nakon što se to upiše u sudski registar u kojemu je upisano pripojeno društvo.

Imovina i obveze Osim odluke o povećanju temeljnoga kapitala društva preuzimatelja veoma je važna pravna osnova ostalih financijskih stavki koje društvo preuzimatelj preuzima prilikom postupka pripajanja. Tako, prema čl. 541. st. 2. Zakona o trgovačkim društvima, upisom pripajanja u sudski registar suda sjedišta društva preuzimatelja imovina pripojenog društva i njegove obveze prelaze u društvo preuzimatelja (univerzalna sukcesija). Ako se pri tome na strani društva preuzimatelja nađu obveze iz dvostrano obveznog ugovora koje do trenutka pripajanja ni jedna strana nije ispunila, a koje su međusobno nespojive ili čije bi ispunjenje bilo za društvo preuzimatelja posebno nepravično, njihov se opseg pravično određuje, uzimajući u obzir ugovorna prava svih strana. Nadalje, pripojeno društvo prestaje s danom upisa pripajanja u sudski registar u kojemu je upisano društvo preuzimatelj. Nije potrebno da se ono posebno briše iz sudskog registra. Upisom pripajanja članovi pripojenog društva postaju članovima društva preuzimatelja. Bitno je naglasiti da, prema Zakonu o PDV-u, promjena oblika društva ne podliježe oporezivanju, a prema Zakonu o porezu na dobit, prava i obveze spojenih, pripojenih ili podijeljenih poreznih obveznika iz porezno pravnog odnosa preuzima pravni sljednik. Osim toga, prema Zakonu o porezu na promet nekretnina, porez na promet nekretnina ne plaća se kad se nekretnine stječu u postupku pripajanja i spajanja trgovačkih društava u smislu Zakona o trgovačkim društvima te u postupku razdvajanja trgovačkog društva u više trgovačkih društava.

Vjerovnici i radnici Osim imovine i obveza, prilikom postupka pripajanja društava s ograničenom odgovornošću Zakon o trgovačkim društvima također propisuje prava kojima se regulira zaštita vjerovnika i vrijednost društva preuzimatelja, a Zakon o radu i Direktiva Vijeća EEZ-a reguliraju zaštitu prava radnika. Zakon daje određenu pravnu osnovu prema kojoj se vjerovnicima društava koja sudjeluju u pripajanju mora dati osiguranje, ako se u tu svrhu jave u roku od šest mjeseci od objavljivanja upisa pripajanja u sudski registar u koji je upisano ono društvo čiji su vjerovnici, a ne mogu tražiti da im se podmire tražbine. To pravo imaju vjerovnici društva preuzimatelja samo onda ako mogu dokazati da je pripajanjem društava ugroženo ispunjenje njihovih tražbina. Vjerovnike se mora u objavi upisa pripajanja upozoriti na to njihovo pravo. Pravo da zahtijevaju davanje osiguranja nemaju vjerovnici koji u slučaju stečaja imaju prvenstveno pravo namirenja iz stečajne mase. Nadalje, Zakon o trgovačkim društvima regulira pravnu osnovu polazne vrijednosti društva preuzimatelja na način da se vrijednosti iskazane u izvještaju o financijskom položaju pripojenog društva iskazuju u izvještaju položaja društva preuzimatelja u skladu s odgovarajućim propisima o računovodstvu. Ako društvo preuzimatelj poveća temeljni kapital društva radi toga da se provede pripajanje i prijeđe li ukupni nominalni iznos udjela koji se daje članovima pripojenog društva za prenesenu imovinu tog društva ili veći iznos koji su oni izdani uključujući i plaćanja u novcu vrijednost predmeta imovine pojedinačno navedenih u izvještaju o financijskom položaju, razliku se mora prikazati kao nematerijalnu imovinu. Taj iznos treba posebno iskazati i ne može se amortizirati za vrijeme koje je dulje od pet godina. Što se tiče zaštite prava radnika prilikom pripajanja društva s ograničenom odgovornošću drugome društvu s ograničenom odgovornošću, ona je regulirana Direktivom Vijeća 77/187/EEZ  i  čl. 133. Zakona o radu koji pravno definira prijenos poduzeća na način da se ugovori o radu svih zaposlenika u pripojenom društvu prenose na društvo preuzimatelja.

Detaljna analiza Utvrđivanjem svih pravnih činjenica poslovnog pripajanja između dvaju društava s ograničenom odgovornošću, pristupa se provođenju analize stanja promatranih društava s ograničenom odgovornošću. Analiza stanja obuhvaća djelatnost poduzeća, vlasničku strukturu, kadrovsku strukturu, rezultate poslovanja u prethodnih pet godina koristeći se računom dobiti i gubitka te bilancu, izradu swot i pest analize s ciljem utvrđivanja poslovnog okružja promatranih poduzeća. Točnije, analiza stanja obuhvaća početnu fazu pravnog i financijskog poslovnog pripajanja. Financijski aspekt poslovnog pripajanja zasniva se na temelju prikazanih vrijednosti iz bilance te računa dobiti i gubitka za društvo preuzimatelja i pripojeno društvo na dan 31. prosinca zadnje godine u promatranom razdoblju. Na osnovi tih pokazatelja provodi se komparativna analiza financijskih stavki između društva preuzimatelja i pripojenog društva koristeći se analizom strukture imovine (aktive), analizom strukture izvora imovine (pasive), horizontalnom analizom, analizom financijskih pokazatelja, analizom strukture troškova, analizom knjigovodstvene vrijednosti neto imovine, sumarnom analizom financijskog poslovanja te analizom financijskih pokazatelja s ciljem utvrđivanja njihova stvarnoga financijskog stanja prije formalnog provođenja postupka poslovnog pripajanja.

Brojke daju sve odgovore Nakon primjene prethodno navedenih analiza i utvrđivanja financijskog položaja dvaju društava s ograničenom odgovornošću, temeljno pitanje koje se postavlja prije primjene postupka poslovnog pripajanja glasi ‘Je li poslovno pripajanje za društvo preuzimatelja ekonomski opravdano s aspekta budućeg poslovanja?‘. U tu svrhu primjenjuje se analiza financijskog stanja društva preuzimatelja nakon provedenog postupka poslovnog pripajanja, čiji rezultati trebaju biti prikazani u obliku financijskih pokazatelja. Temeljem njih provodi se komparativna analiza financijskih stavki između društva preuzimatelja i pripojenog društva koristeći se analizom strukture imovine (aktive), analizom strukture izvora imovine (pasive), horizontalnom analizom, analizom financijskih pokazatelja, analizom strukture troškova, analizom knjigovodstvene vrijednosti neto imovine, sumarnom analizom financijskog poslovanja te analizom financijskih pokazatelja s ciljem utvrđivanja njihova stvarnog financijskog stanja prije formalnog provođenja postupka poslovnog pripajanja.

piše doc. dr. sc. Željko Mateljak

20. travanj 2024 15:21