Preporučeno
StoryEditor

Cijene plina iduće godine će rasti, ali ne zbog liberalizacije tržišta

10. Veljača 2017.

Cijene plina iduće godine bi trebale rasti, ali ne zbog liberalizacije tržišta plinom i posljednjih zakonskih novosti o kojima će Sabor uskoro raspravljati, nego zbog promjene cijena na svjetskom tržištu. Poručeno je to jučer iz PPD-a na briefingu s novinarima.

- Generalno se može očekivati rast cijene. Ovogodišnji natječaji provode se kad je cijena plina 23 eura, a prošlogodišnji natječaji su se odvijali kad je cijena iznosila 13 eura. U cijenu plina inače se uračunava i trošak vanjskog i unutarnjeg transporta, skladištenje, ali i zaštita od pada vrijednosti strane valute kojom se posluje na svjetskom tržištu. Općenito, cijene plina su i u korelaciji s cijenama nafte i električne energije. Cijena nafte po barelu je znatno porasla, zbog čega su termoelektrane na plin u Europi ponovno u funkciji, odnosno povećana je potražnja za plinom – rekao je jučer Pavao Vujnovac iz PPD-a.

>>>Mladen Pejnović: Plin bi trebao najviše rasti – dvostruko više od rasta ukupne prodaje energenata

Za ovu godinu cijene plina su kreirane po natječajima iz prošle godine, kad je nabavna cijena bila na razini od 13 eura za MWh gornje ogrjevne vrijednosti. U međuvremenu je nabavna cijena opskrbljivača na svjetskom tržištu narasla na 23 eura za MWh gornje ogrjevne vrijednosti, što neminovno znači da će iduće godine neminovno porasti cijene plina za korisnike koji ga troše za grijanje ili industriju.

Što se tiče liberalizacije tržišta plinom, PPD se namjerava natjecati za distribuciju plina kućanstvima kako se bude otvarala privatnom sektoru. Zainteresirani su za daljnju konsolidaciju tog tržišta u Hrvatskoj, na kojem danas funkcionira više od 30 tvrtki, uglavnom u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

18. travanj 2024 06:50