Preporučeno
StoryEditor

Dembik: Brzo morate provesti reforme i raditi na privlačenju stranih ulagača

16. Veljača 2017.

- Predviđanja za hrvatsko gospodarstvo u ovoj i sljedećoj godini su pozitivna, ali volja za provođenje reformi nije dovoljna, treba ih i provesti. I to brzo, bez čekanja. Zabrinjava me što će se događati u idućih pet godina. Rebalans je tu, nije potrebno čekati na ono što se događa izvana da biste djelovali iznutra. Brzo morate provesti reforme i raditi na privlačenju stranih ulagača, kazao je rukovoditelj makro analiza u Saxo banci Christopher Dembik na konferenciji ‘U što ulagati u 2017.?‘ održanoj u četvrtak u zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton.

Prema njegovu mišljenju, očekuje nas kratkoročno rast BDP-a, a u sljedećih pet godina rast će u prosjeku 2%, ali nužno je smanjiti javnu potrošnju. Strani ulagači izbjegavat će nas sve dok se ne odlučimo ozbiljno pozabaviti skraćivanjem birokratskih i administrativnih zavrzlama. Izdavanje građevinske dozvole četverostruko je skuplje u Hrvatskoj nego primjerice u SAD-u. Za otvaranje poduzeća u Hrvatskoj se mora proći kroz osam koraka, a u drugim zemljama četiri, objasnio je Dembik koji smatra da je bolje imati stabilnu vladu koja ne radi ništa nego raditi velike promjene i imati političke nestabilnosti. To strani ulagači smatraju rizikom s kojim se ne žele boriti.

>>>Ekonomski institut Zagreb procjenjuje da je BDP lani porastao 2,8 posto

Dembik je sugerirao Hrvatskoj da što prije napravi pomake u gospodarskim odnosima s Kinom jer već kaskamo za Srbijom gdje svu infrastrukturu financira Kina.

Vjerujem u Kinu unatoč velikom dugu i problemu s valutom. Danas je to jedina zemlja na svijetu koja ima jasnu politiku širenja trgovine.

- Moderno je biti pesimističan u vezi budućnosti Kine, ali vjerujem da će ona u idućih 20 godina postati vodeći čelnik na globalnom tržištu. Vjerujem u Kinu unatoč velikom dugu i problemu s valutom. Danas je to jedina zemlja na svijetu koja ima jasnu politiku širenja trgovine. Oni znaju što po tom pitanju žele.

Upozorio je pritom na preveliku ovisnost o Europi.

- Balkanske zemlje previše računaju na europski kapital. Potrebno se okrenuti i drugim zemljama. Kina je razvidno najbolji igrač. Treba je kontaktirati, započeti komunicirati s njoj jer ona ima puno novca za investiranja, a Hrvatska bi u barem u kratkoročnom smislu mogla računati na ulaganja u turizam. Dobar primjer je i Crna Gora koja se okrenula Bliskom istoku. Ključna je diversifikacija gospodarskih partnera, naglasio je Dembik.

Ulazak u eurozonu ovaj ekonomski stručnjak ne preporučuje. Iako bi se usvajanjem eura snizile kamatne stope, morali biste ići u smjeru koji ekonomski nije isplativ. Izgledan je i porast tečaja, kao što se dogodilo većini zemalja uvođenjem eura. Saznali smo još da deprecijacija kune ne bi utjecala na ulagače, ali zato bi strani kapital mogli privući stavljanjem državnih tvrtki na tržište dionica.

26. travanj 2024 00:45