Preporučeno
StoryEditor

Digitalno oglašavanje: Koje društvene mreže koristi najviše hrvatskih surfera

13. Veljača 2019.

Facebook je i dalje uvjerljivo najprisutnija društvena mreža u Hrvatskoj. Prema istraživanju BRANDpulsa, 64 posto ispitanika koristi se tom društvenom mrežom, što je više nego dvostruko od prvog pratitelja Instagrama (31%), a na trećem mjestu s prisutnošću odnosno odsutnošću od 28,6% je - ‘nitko‘. Naime, gotovo 19 posto ispitanika ne koristi se internetom, a još 9,8% korisnika interneta nije na društvenim mrežama.

Značajnije su prisutni još Twitter (10%), LinkedIn (9%) i Pinterest (8%). Ostale društvene mreže - Tumbir, Twitch, MySpace i Foursquare - zajedno imaju manje od pet posto prisutnosti.

Ova rang-lista koju je Lider objavio u svom specijalu Media market vrlo je bitna u digitalnom marketingu. Prema mišljenju Vjeke Srednoselca, poslovnog direktora u Dentsu Aegis Networku, 2018. obilježilo je dodatno povećavanje oglašavanja na digitalnim platformama te daljnja konsolidacija budžeta na tradicionalnim kanalima. Zbog afera zbog čuvanja podataka, podsjeća, neki oglašivači postali su oprezniji u suradnji s platformama poput Facebooka. S druge strane, nastavlja, naše je tržište i dalje konzervativno u nekim segmentima te je migracija proračuna s manje efikasnih kanala prespora.

Dragan Šajatović, direktor i vlasnik marketinške agencije Red Brick upozorava da je digitalno oglašavanje jeftinije i efikasnije od tradicionalnih medija pa se očekuje daljnji rast ulaganja u to područje marketinga. Hrvatsko tržište oglašavanja ima mnogo mjesta za napredak. Iako je 2019., mnoge tvrtke i brendovi još ne samo da ne ulažu u promidžbu na digitalnim kanalima nego uopće ne ulažu u oglašavanje. U Hrvatskoj kaskamo za ostatkom razvijenog svijeta, a digitalni kanali iznimno su važni. Zanimljivo je i da velik broj hrvatskih tvrtki nema vizualni identitet, kao što su logotipi i ostali vizualni elementi, prilagođen trendovima koji vladaju na tržištu. Ipak, iz mjeseca u mjesec digitalni sektor dobiva sve više interesenata koji vlastitim stilom dodaju novu notu domaćim digitalnim medijima. Uza sve više blogera i influencera postat će neizbježno ulagati u YouTube i Instagram, ali bez obzira na sve trendove i promjene zbog razvoja tehnologije, kreativnost i video najvažniji su kriteriji za uspješno oglašavanje – siguran je Šajatović.

15. travanj 2024 04:36