Preporučeno
StoryEditor

Dobrović: Nastojimo uskladiti naše međunarodne obveze s nacionalnom sigurnošću dobave energije

03. Veljača 2017.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović razgovarao je u petak u Bruxellesu s povjerenikom Europske komisije za energiju i klimu Miguelom Ariasom Caneteom o LNG projektu na Krku, pitanju Ine i ratifikaciji Pariškog sporazuma o klimi.

"Razgovarali smo o LNG projektu i reformi tržišta plina, koji su povezani, te upoznali povjerenika s koracima koje Hrvatska čini ne bi li osigurala financiranje LNG projekta iz fondova EU-a. Povjerenik je rekao da je taj projekt doista važan za buduću energetsku mrežu u Europi tako da smo bliski u pogledu odluke o novcu za taj projekt", rekao je Dobrović nakon sastanka.

Što se tiče Ine, Dobrović kaže da je povjerenika upoznao s odlukom vlade o otkupu MOL-ova udjela u Ini, koja je "donesena s aspekta sigurnosti".

>>>Dobrović: U pitanju arbitraže u slučaju INA-MOL riječ je o proceduralnim greškama

"Rekli smo da tu postoje važni aspekti sigurnosti i zatražili određeno vrijeme da se to odvije i da se na koncu zadovolje uvjeti koji pred nama stoje iz naših pristupnih obveza. Nastojimo uskladiti naše međunarodno ugovorene obveze s aspektima nacionalne sigurnosti dobave energije", rekao je Dobrović.

Komisija je prije skoro dva mjeseca uputila Hrvatskoj obrazloženo mišljenje, što je drugi korak u pokretanju postupka zbog povrede  europskih propisa, u kojem je zatražila da promijeni Zakon o privatizaciji Ine. Prema tom zakonu, državi su dodijeljene posebne ovlasti u Ini, uključujući pravo na veto u slučaju odluka tvrtke koje se odnose na prodaju dionica/imovine u vrijednosti koja prelazi određeni prag, što je prema Europskoj komisiji kršenje slobode kretanja kapitala i slobode poslovnog nastana.

Obrazloženo mišljenje upućeno je 8. prosinca prošle godine, a Hrvatska ima dva mjeseca za pripremu odgovora što je sve učinila po tom pitanju.  U međuvremenu je objavljeno da je Hrvatska izgubila arbitražni spor s MOL-om, nakon čega je vlada najavila da će otkupiti MOL-ove dionice.

Ministar Dobrović je upoznao povjerenike i s ispunjavanjem obveza Hrvatske iz Pariškog sporazuma, odnosno o donošenju strateških dokumenata koji će pridonijeti ispunjavanju ciljeva zacrtanih u Parišom sporazumu o klimi.

16. travanj 2024 11:58