Preporučeno
StoryEditor

HDZ najavio gospodarski rast od pet posto i otpis duga blokiranim građana

17. Kolovoz 2016.

HDZ je u srijedu predstavio svoj program u kojem je najveća novina gospodarski rast do kraja mandata od 5 posto, uravnotežen proračun opće države, smanjenje udjela javnog duga u BDP-u za više od 10 postotnih bodova, te podizanje kreditnog rejtinga na investicijski. Ambiciozan plan HDZ-a podrazumijeva i uvođenje niže stope PDV-a na 24 posto u drugoj te na 23 posto u zadnjoj godini mandata. HDZ će isto tako, stoji u njihovom programu, uvesti niže stope PDV-a na dobra i usluge koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, na isporuku električne energije, kao i na dječju hranu i pomagala te pogrebne usluge.

- Povećat ćemo neoporezivi dio dohotka na 3.750 kuna što će odmah dovesti do povećanja plaća zaposlenih. Proširit ćemo porezne razrede i sniziti najvišu stopu poreza na dohodak s 40 posto na 36 posto. Uvest ćemo koncept sintetičkog dohotka što će pridonijeti većoj pravednosti u oporezivanju – tko zarađuje više plaća više - kažu u HDZ-u.

Financijski će rasteretiti poduzetnike, posebno kroz poticajan porezni okvir koji prije svega uključuje smanjenje poreza na dobit i neporeznih davanja, te im omogućiti dostupnost novih povoljnih izvora financiranja kroz stvaranje mreža poslovnih anđela, fondova poduzetničkog kapitala, projektnih obveznica i crowdfunding. Planira se i osnivanje agrarne banke te povezivanje malih OPG-ova u proizvođačke organizacije. Planira se proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

- Zapošljavanje i stvaranje radnih mjesta glavni je cilj našega programa. Trenutna stopa zaposlenosti je 60 posto, a do kraja mandata cilj nam je ostvariti stopu zaposlenosti od 68 posto - to znači kreiranje 180.000 novih radnih mjesta. Sva raspoloživa sredstva uložit ćemo u ispunjavanje ovoga cilja, za što samo iz EU fondova imamo sedam milijarda kuna - kazao je Andrej Plenković, predsjednik stranke na predstavljanju programa.

Izradit će kartu investicija za cijelu Hrvatsku s popisom troškova ulaganja, dozvola koje je potrebno ishoditi te poticaja koji se daju za realizaciju projekata, a koja će uključivati i katalog državne imovine i registar brownfield i greenfield projekata. Iako takav dokument, Katalog investicija, već postoji.

Umirovljenicima će HDZ, provede li svoj izborni program, omogućiti dostojanstven život te osigurati povećanje mirovina za pet posto do kraja mandata. A do tada se planiraju In-work naknade za nezaposlene, umirovljenike i primatelje socijalnih naknada koji neće gubiti državne novce, ako nešto sitno zarade sa strane. Stručno osposobljavanje za rad moći će koristiti i osobe samo sa srednjom stručnom spremom.

- Podići ćemo izdvajanja za istraživanje i razvoj na 2 posto BDP-a do kraja mandata, poručuju iz HDZ-a.

Otpisat će, kažu, dug blokiranih građana prema državi, lokalnim jedinicama te komunalnim i drugim državnim poduzećima do iznosa glavnice duga u visini jedne prosječne plaće uvećano za sve kamate. Izmjenama ovršnog zakona izuzet će mogućnost ovrhe nad jedinom nekretninom, te povećati dio plaće koji se izuzima iz ovrhe. Lokalnim jedinicama prepustit će porez na dohodak od kamata te porez na promet nekretnina koji ćemo smanjiti s 5 posto na 4 posto.

Uspostavit će, kažu, jedinstveni centar za socijalne naknade, što je inače bio projekt SDP-ove ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić. U programu su naravno i CROkartice odnosno turistički vaučeri.

25. travanj 2024 12:54