Preporučeno
StoryEditor

Horvath HTL i thinktourism: Platforma eDEST analizira imidž turističkih destinacija

04. Lipanj 2019.

Vodeća konzultatntska kuća u hotelijersvu, turizmu i industriji slobodnog vremena, Horvath HTL i mala brzorastuća tvrtka thinktourism predstavile su eDEST sustav, inovativni analitički softver koji se koristi za tzv. image tracking turističkih destinacija, a namijenjen je turističkim djelatnicima, ministarstvima, turističkim zajednicama, gradovima i općinama kako bi uz pomoć prikupljenih informacija o zadovoljstvu gostiju lakše upravljali svojim imidž procesom.

Turističke destinacije imaju određenu ponudu, broj muzeja, ulica, trgova, turističkih atrakcija i zato je važno kako se destinacije percipiraju od strane turista. Za sada su imale vrlo malo podataka o tome koliko su gosti zadovoljni destinacijom, ponudom turističkih sadržaja, percepcijom same destinacije i najčešće su ih prikupljali putem nepopularnih anketa, intervjua s turističkim dionicima, te iako dosta novca troše u marketinške aktivnosti, teško dolaze do toliko tražene percepcije gostiju, posebno one negativno intonirane. A upravo to radi eDEST sustav, koji prikuplja stotine tisuća informacija, komentara, objavljenih na internetu, putem foruma, profila na društvenim mrežama turista diljem svijeta, o mjestu koje su posjetili i utiscima koje su tamo stekli i to na svim brojnim jezicima kojima gosti govore.

- Preko 60 posto turista konzultiraju online izvore, a mlađe generacije, čak 90 posto njih, odluku o posjetu određenoj destinaciji donose isključivo putem informacija koje prikupljaju online. Upravo stoga smo pristupili izradi ove online platforme gdje smo turističkim destinacijama željeli omogućiti da na sveobuhvatan, sistematičan i znanstveni način vide što to turisti pišu i kako pojedinu destinaciju percipiraju - rekao je Siniša Topalović, direktor Horvath Consulting Zagreb.

[caption id="attachment_387220" align="aligncenter" width="750"] Siniša Topalović, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Uz pomoć specijaliziranog softvera koji se bavi prikupljanjem i djelomičnom analitikom prikupljenih podataka, završnu analitiku rade stručnjaci iz područja turizma, dr. Katarina Miličević, direktorica thinktourisma, koja se godinama bavi temom percepcije turističkih destinacija, dr. Ivan Sever, matematičar i statističar u turizmu iz thinktourisma, te tim Horwath Consulting Zagreb. Hotvath HTL je na globalnoj razini prepoznao vrijednost ovog inovativnog analitičkog alata kojeg će ponuditi djelatnicima u turizmu diljem svijeta, stoga je na predstavljanju bio i James Chappell, direktor za globalno poslovanje Horwath HTL iz Londona.

- Ovako veliki analitički alat nije se koristio u turističkoj industriji do sada i zato smatramo da je inovativan i da će pomoći turističkim destinacija diljem svijeta da prikupe percepcije gostiju, bilo pozitivne bilo negativne, jer upravo negativne percepcije postaju sve važnije u smislu održivosti turističkog razvoja što izravno utječe na turistički doživljaj u samim destinacijama. Kao turist sam doživio velike gužve u muzejima, primjerice, posljednji put za svog boravka u Firenci, a ne postoji način da turistički djelatnici toga grada doznaju za moje iskustvo i percepciju koju sam sa sobom ponio. Upravo zato smo razvili sistem i alat kroz platformu eDEST, koja će to omogućiti, kako bi destinacije mogle unaprijediti turističku ponudu i popraviti manjkavosti - rekao je Chappell.

[caption id="attachment_387222" align="aligncenter" width="750"] James Chappell, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Znanstvenica koja je sa svojim timom radila na kreiranju eDEST sustava, dr. Miličević rekla je da je eDEST isključivo hrvatski proizvod koji će zajedno s Horwath HTL prezentirati u 55 zemalja svijeta i vjeruje da će turističku javnost zainteresirati za kupnju eDEST sustava.

- Ovo je trenutno najsnažniji alat za analizu podataka o turističkim destinacijama koje prikupljamo u realnom vremenu, namijenjen onima koji upravljaju destinacijama i donose odluke u pogledu razvoja turističkih proizvoda, brendiranju destinacija i stvaranju turističkog imidža. Uz pomoć ovog inovativnog analitičkog softvera destinacije dobivaju povratnu informaciju o tome koliko su u tome uspjele i što mogu promijeniti kako bi percepcija turista koji ih posjećuju bila bolje - naglasila je Miličević i dodala da na jesen planiraju javnosti predstaviti softver prilagođen hotelskim kućama i smještajnim kapacitetima koji će pomoći turističkim djelatnicima da sami uz pomoć platforme, dobiju analitiku koja im je potrebna.

[caption id="attachment_387223" align="aligncenter" width="750"] Katarina Miličević, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Inače, cijena eDEST sustava varira i ovisi o veličini destinacije i broju emitivnih tržišta koja analizira. Startup thinktourism, specijaliziran za turistička istraživanja i data science osnovan je prije manje od godinu dana, a novac za razvoj eDEST sustava prikupili su iz vlastitih sredstava.

17. travanj 2024 23:17