Preporučeno
StoryEditor

Kako brendu vratiti stari sjaj? Ovih pet kompanija pokazalo je da je to itekako moguće...

27. Kolovoz 2016.

Ideja o otvaranju nove firme uzbudljiva je zbog činjenice da gradite novi identitet, no i zastrašujuća jer statistike ne idu u prilog poduzetnicima obzirom da je većina malih poduzetnika i startupa unaprijed osuđena na propast.

Koliko god bili hrabri i neustrašivi prilikom pokretanja novog posla, svjesni ste da sve može krenuti nizbrdo. Ipak, nije sve tako crno, iako vaš brend možda gubi početni zamah i čini vam se da počinje nestajati, ne znači da je osuđen na neuspjeh. Štoviše, svijet poduzetništva je ispunjen pričama o liderima koji su kompanije pred propadanjem vratili na uspješan put.

Donosimo pregled 5 poznatih brendova koji su izvukli poslovanje i vratili brendu stari sjaj.

1. Converse

Chuck Taylor visoke tenisice, poznatije kao starke, stvorene su kao marketinški trik od strane tvrtke Converse. Sve je počelo 30-ih godina prošlog stoljeća kada je košarkaška zvijezda Charles Hollis (Chuck Taylor) potpisao ugovor za promoviranje ovog tipa obuće s tvrtkom Converse. Iako su se visoke tenisice proizvodile još od 1917. prodaja nije bila baš bajna sve dok Chuck Taylor nije stavio svoj potpis na tenisicu zbog čega je prodaja enormno porasla.

Nažalost, kako je svaki trend prolazan tako je bilo i s popularnim starkama. Nakon par desetljeća, velike kompanije poput Nikea počele su preuzimati tržište tako da je do sredine 1990-ih Converse bio praktički mrtav brend. Nike preuzima tvrtku 2003. godine, revitalizira tržište novim imidžom i povezuje ih s mnogim slavnim osobama poput glazbenika, umjetnika i glumaca. Zahvaljujući Nikeu Converse je oživio, a starke su danas jedan od najprodavanijih modela obuće.

2. LEGO

LEGO  kocke su uvijek bile popularna igračka. No, 1990. godine Lego se pokušao prilagoditi  modernom vremenu tako da je proizveo nove setove kocki sa posebnim komadima. U teoriji ideja je bila odlična, pogotovo jer se svako poduzeće treba prilagoditi modernom vremenu, ali nažalost ovi setovi nisu bili dobro prepoznati od strane najvećeg potrošača, djece, stoga je 2000. godine Lego pretrpio teške gubitke u milijunima dolara. Što su učinili? Vratili su se osnovama i počeli promicati svoju izvornu liniju LEGO kocki koji potiče na rad dječju maštu, te su proširili tržište s videoigrama i filmovima.

3. Volkswagen Buba

Ovaj model uspješno se prodavao tijekom 70-ih godina s više od 15 milijuna prodanih primjeraka, no ta slava je bila kratkog vijeka. Samo nekoliko godina kasnije Buba je pala na tržištu, a kompanija je to skrivala godinama. Nakon što je nostalgija za prošlim vremenima postala globalna, a retro dizajn se vratio u modu, Volkswagen je iskoristio priliku i redizajnirao model Buba za novu publiku. Da je ovo bio iznimno dobar potez govori činjenica da dan danas raste potražnja za Bubom.

4. Starbucks

Gotovo je nemoguće pronaći osobu koja nije čula za Starbucks. Ukoliko ne živite u gradu u kojem se nalazi barem jedan Starbucks, onda ste ga sigurno posjetili tijekom putovanja nekoj od europskih metropola. No, Starbucks nije oduvijek bio ovako prepoznatljiv brend koji ima stabilan položaj na svjetskom tržištu. Na svom početku, 1971. godine Starbucks je bio lokalna prodavaonica kave u gradu Seattle-u. Mnogo godina je poslovao s ispodprosječnim prihodima i bez jasne dugoročne vizije. Nakon nekog vremena kreće istovremeni rebredning i pokretanje franšiznog posla koje rezultira otvaranjem kafića po cijelom svijetu, a svoj rast bilježi i danas.

5. Apple

Teško je povezati današnji uspješan Apple, s onim kakav je bio prije toga. Kao što većina ljudi zna, Apple je doživio najveći uspjeh tijekom kasnih 70ih i ranih 80-ih godina prošlog stoljeća s porastom popularnosti računala Apple II i Apple III. Zbog kreativnih razlika, suosnivač Steve Jobbs je napustio tvrtku sredinom 80-ih, a brend je počeo gubiti popularnost. Jobbs se 1997. vratio u Apple, te je kompanija započela masivni rebranding čime je Apple reorganizirao poslovanje, te postao sinonim za u minimalistički i futuristički dizajn  koji koristi modernu tehnologiju. Appleova priča o povratku iz mrtvih definitivno je jedna od najboljih primjera.

Što možemo naučiti iz ovih primjera?

Ove priče, osim što su zabavne i inspirativne su i odličan primjer da bez obzira na stanje u kojem se vaš brend nalazi, uvijek postoji prilika za potpuni oporavak, pa čak i poboljšanje dugoročno gledano.

Tri glavna zaključka koja se mogu izvesti su:

1. Važnost eliminacije. Ovo bi trebalo biti očigledno, no to je problem s kojim se mnogi poduzetnici bore. Ako posao ne funkcionira, morate promijeniti nešto u načinu poslovanja. Ovdje nema kompromisa, promjene su nužne za daljnji rast.

2. Ključ je u diferencijaciji. Mnoge tvrke propadaju jer se ne razlikuju od konkurencije. Ako možete pronaći način da se vaš brend razlikuje, bilo to s novom markom ili novom ciljanom publikom, možete udahnuti novi život vašem poduzeću.

3. Izađite van okvira. Većina primjera firmi na ovom popisu su oživile poslovanje zahvaljujući donošenju nekonvencionalnih odluka. Ne smijete se bojati oduprijeti ustaljenim normama kada obnavljate svoje poslovanje.

Poduzetništvo je puno pogrešaka, izazova i poteškoća, no ovi brendovi su dokazali da ukoliko je poslovanje dotaknulo dno to ne znači nužno da firmu treba ugasiti. Sve što treba je biti kreativan, uporan i predan poslu kako bi održali brend na životu.

26. travanj 2024 12:04