Preporučeno
StoryEditor

Konferencija o ekonomiji doživljaja: Iskustvo postaje dominantna roba

02. Ožujak 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Smaragdna dvorana hotela Esplanade u Zagrebu bila je ispunjena do zadnjeg mjesta, a zainteresirani za temu "Ekonomija doživljaja u službi gospodarskog rasta i razvoja", tražili su i stolac više. Ekonomija doživljaja noviji je koncept koji se fokusira na potrošača koji traži više od samog proizvoda i usluga. Vodeći u svijetu, Britanci su izradili čitav niz koncepata koji u turističkoj i ponudi kulturnog turizma, nude upravo to. Doživljaj, koji je pamtljiv, koji je individualan i bez kojeg posjeta Londonu ili bilo kojoj drugoj prijestolnici, glavnom gradu, kulturnom središtu, je nezamisliv.

Obraćajući se okupljenima, britanski veleposlanik, Andrew Dalgleish pojednostavljeno je predočio ishodište ekonomije doživljaja.

[caption id="attachment_260483" align="aligncenter" width="750"] Andrew Dalgleish, britanski veleposlanik[/caption]

- Kreativne industrije rastu tri puta brže od ostalih grana ekonomije. Ekonomija iskustva ili doživljaja nije ništa drugo, doli pamtljiv događaj, odlazak u kino, u muzeje ili, primjerice, ono što Hrvati znaju jako dobro raditi, popiti šalicu kave i time iskusiti turistički ili neki drugi proizvod. Iskustvo tako postaje dominantna roba, pamtljivi događaj koji na svaku osobu ostavlja vrlo individualan dojam- rekao je Dalgleish.

U tom kontekstu, kulturni turizam igra ključnu ulogu. Stoga ne iznenađuje da se britansko-hrvatskom ekonomskom forumu na ovu temu pridružila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Naša ministrica kulture naglasila je kako su mnogi koncepti koji pokreću kulturu, danas, krenuli upravo iz Ujedinjenog Kraljevstva, te najavila skoro donošenje vladine strategije razvoja kulture, u kojoj će kulturni turizam i kreativne industrije, pa shodno tome i ekonomija doživljaja, zauzimati značajno mjesto.

[caption id="attachment_260486" align="aligncenter" width="750"] Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i Gari Cappelli, ministar turizma[/caption]

- Ujedinjeno Kraljevstvo doista je mnogo napravilo za kulturu, u ekonomiji doživljaja. Iako se dva tržišta ne mogu u potpunosti uspoređivati, uvjerena sam da će neki od britanskih modela biti zanimljivi i našim stručnjacima- rekla je Obuljen na skupu.

Optimistične stavove brojkama je potvrdio ministar turizma Gari Cappelli. Hrvatska, naime, bilježi stalan rast u dolascima i noćenjima britanskih turista, čija je zemlja, prošle godine bila deveti po redu investitor u Hrvatskoj, sa, do sada rekordnih 1,2 milijarde eura investiranog novca.

- U 2016-toj statistika govori da je čak 600 tisuća Britanaca došlo u Hrvatsku, što je povećanje za 21 posto. U broju noćenja zabilježeno je povećanje u visini od 25 posto. Porast u broju dolazaka i noćenja britanskih turista bilježimo i u prvih nekoliko mjeseci ove godine- rekao je Cappelli, dodavši kako su forumi poput ovog dokaz izvrsne bilateralne suradnje.

 

19. travanj 2024 00:18