Preporučeno
StoryEditor

Macan o presici na Badnjak: Vlada je vijesti o Ini objavila po pravilima kriznog menadžmenta

27. Prosinac 2016.

Stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan smatra da je Vlada izabrala jako dobar način i tajming za objavu činjenice da je Hrvatska izgubila arbitražni postupak u Ženevi. Podsjetimo, premijer Andrej Plenković baš kasno popodne na Badnjak sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare kao bi priopćio da je Hrvatska izgubila arbitražni spor u Ženevi koji je vodila protiv MOL-a. No i dalje nije do kraja jasno kada je točno Vlada dobila informaciju da je spor izgubljen, odnosno je li se za nju saznalo nekoliko dana prije Badnjaka pa se ciljao dobar tajming za njenu objavu ili je ona u Banske dvore naprosto pristigla na taj dan, piše Novi list.

– Sve je napravljeno po svim pravilima kriznog menadžmenta. Prvo je pravilo da je daleko najbolje ako imaš neku lošu vijest da je objaviš sam, odnosno da je prije tebe ne objavi netko drugi. Drugo je to što je vijest objavljena uvečer na Badnjak, dan prije praznika. Na taj način su iz igre bili izbačeni svi pisani mediji koji su već izašli s trobrojem i koji na Božić nisu izlazili. Time se izbjeglo da se novine već sljedeći dan nakon objave vijesti bave i detaljno analiziraju cijeli slučaj i traže odgovorne za to što je Hrvatska izgubila arbitražu za koju se očekivalo da će biti sigurno dobivena. Tako se dogodilo da se ovom pričom prva dva dana od objavljivanja ove informacije bave samo elektronski mediji – kaže Macan.

>>>Plenković: Izgubili smo arbitražu, donijeli odluku o povratku Ine u hrvatsko vlasništvo

Dodaje da se dobar Vladin krizni menadžment vidi i po sadržaju onoga što je rekao premijer Plenković. On je rekao da će Vlada pronaći način da otkupi dionice Ine, a da pritom neće povećati javni dug. Pritom nije ni na koji način precizirao kako se konkretno to namjerava postići, posebno kada je u pitanju obećanje da se u toj operaciji državni dug neće povećavati, odnosno da se Hrvatska neće dodatno zadužiti kod privatnih investitora da bi otkupila MOL-ov paket dionica.

– I iz ovoga se vidi jako dobro upravljanje krizom. Vlada nije naprosto objavila da je Hrvatska izgubila arbitražu protiv MOL-a. Da je to napravila, onda bi se svi mediji bavili samo time i počeli bi analizirati tko je odgovoran za to da je Hrvatska došla u tako lošu poziciju što se tiče Ine - zaključio je Macan.

20. travanj 2024 14:17