Preporučeno
StoryEditor

Maletić dorađuje gospodarski program Ifo instituta, a ovo su njegovi glavni naglasci...

18. Srpanj 2016.

Jutarnji list tvrdi da ima uvid u finalizaciju gospodarskog programa HDZ-a temeljenog na navodno ruskim novcem plaćenoj studiji njemačkog instituta Ifo. Prema navodima, plan frizira voditeljica radne skupine za izradu izbornog programa i potpredsjednica stranke Ivana Maletić.

Pozivajući se na neimenovanog dužnosnika, Jutarnji piše da su okosnice programa poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje malih i srednjih poduzetnika, izvoza, oživljavanje poljoprivrede, povratak industriji, daljnje provođenje mjera za zapošljavanje mladih, reforma zdravstva kroz bolju organizaciju mreža bolnica, vraćanju mlađih umirovljenika na tržište rada, aktivaciji zapuštene imovine, izmjeni poreznog sustava te uvođenju dvojnog obrazovanja.

- Želimo reindustrijalizirati zemlju i poticati važne industrije, poput prehrambene, drvne, farmaceutske, metalurške. Dugoročno, kroz sustav obrazovanja želimo stvoriti i pretpostavke za jači razvoj ICT-a, a kratkoročno odmah pomoći i poreznim mjerama. Plan je da se domaće tvrtke što bolje povežu sa zajedničkim tržištem Europske unije - rekao je za list neimenovani sugovornik iz HDZ-a.

HDZ je u veljači prošle godine otkrio da Ifo institut radi na cjelovitom Programu gospodarskog oporavka i zapošljavanja u Hrvatskoj ističući pritom značaj think-thanka i njegovog tadašnjeg šefa Hansa-Wernera Sinna.

Kako bi se izbjegle nedoumice, Ifo i Sinn zagovaraju "neoliberalnu slobodu na tržištu rada", za koju se u posljednjim godinama kroz eksperimente u realnom vremenu opetovano pokazalo da umjesto "oslobađanja" ima tendenciju porobljavanja radnika u prekarnim ili drugim atipičnim poslovima s "uber konkurentnim" crkavicama. Institut kao glavne mjere zapošljavanja otvoreno zagovara rušenje cijene rada ili ukidanje minimalca.

- Što su niže plaće, to će biti više poslova – rekao je svojedobno Sinn kojeg Deutsche Welle naziva "polarizirajućim gospodarom medija" uz podsjetnik da brojni pobornici Keynesove škole drže da je ekonomsko-gospodarska strategija u kojoj ljudi rade samo da bi preživjeli, ako ne neljudska i nepravedna, onda dugoročno deflacijska i kontraproduktivna.

deflacija_dzs_hr

29. travanj 2024 07:52