Preporučeno
StoryEditor

Mrvoš: Do kraja godine izvest ćemo pametne klupe u šest do osam država

19. Kolovoz 2016.

Ivan Mrvoš, utemeljitelj tvrtke Include i izumitelj ‘pametnih klupa‘ Steora dostojnih modernih, podjednako pametnih gradova, nastavlja s beskompromisnim prodorom na svjetsko tržište.

- Prije par tjedana smo započeli s isporučivanjem probnih primjeraka potencijalnim partnerima u SAD-u, Švicarskoj i Kataru. Upravo ovih dana očekujem prvi feedback, koji je zasad stigao od partnera u Americi odakle bi trebale stići veće i konkretnije narudžbe - rekao nam je u telefonskom razgovoru Mrvoš čija klupa je energetski neovisna, odnosno punjena solarnom energijom, a među ostalim nudi takve pogodnosti kakve su besplatno punjenje mobitela, pristup brzim 4G mrežama, ambijentalnu rasvjetu, ljeti ugodnu temperaturu za stražnjice, senzore za samodijagnostiku i druge podatke, uključujući atmosferske.

"Punom parom"

- Radimo punom parom, u planu je proširenje proizvodnih kapaciteta, s obzirom da do kraja godine namjeravamo žustro izaći i na tržište Europske unije te na još dva-tri vanjska tržišta. Do kraja godine ćemo imati potpisane ugovore o ekskluzivnoj distribuciji sa šest do osam država, uz postojeći ugovor koji imamo s Australijom – veli nam biznismen čiji planovi podrazumijevaju dodatno zapošljavanje.

- Unutar povećavanja proizvodnih kapaciteta definitivno će biti i povećanje broja zaposlenih, naša proizvodnja nije toliko temeljena na strojevima, pa dodatne klupe znače i dodatne radnike. S obzirom da izlazimo na nove teritorije vjerojatno ćemo zapošljavati i ljude za marketing u tim nekim vanjskim tržištima i zemljama.

pametna_klupa_steora_com2

Pitali smo i kako stoje stvari s financiranjem, na što je stigao zanimljiv odgovor.

- Mislim da smo jedina firma, ne u Hrvatskoj ili Europi, nego u svijetu koja je tehnološka i nešto proizvodi a financira se samo od onog što proda. Mi se od starta financiramo samo na osnovu prodanoga i još uvijek to radimo. Dakle nemamo niti investicije, niti nekih velikih kredita, niti državne pomoći. To će se promijeniti, jer namjeravamo ulagati dosta veća sredstva. Do kraja godine pripremamo dokumentaciju s kojom bi išli u prvi krug prikupljanja investicija za proširenje proizvodnje, pronalazak novih partnera, daljnji razvoj pametnih klupa, a vjerojatno i novih proizvoda.

Mrvoš kaže da je situacija posebno zahvalna na jedinstvenom europskom tržištu, gdje se isporuka obavlja brzo i glatko, iako je potrebno pribaviti certifikate, što je "standardna birokratska procedura".

Izvozni potencijal

Kad je riječ o domaćem tržištu i potencijalu izvoza, vanjska potražnja bi mogla zasjeniti unutarnju već početkom prosinca.

- Na domaćem tržištu situacija varira od tjedna do tjedna, još uvijek imamo upita, ali je riječ o malim količinama. Naručuje se jedna, dvije klupe što je zapravo dosta teško i dosta skupo. Ako isporučujemo jednu klupu negdje u Slavoniju, to s dostavom i montažom nije uvijek isplativo. S druge strane, imamo narudžbenicu Grada Zagreba za 17 klupa i nadamo se da će one biti isporučene i postavljene do desetog mjeseca. Ishodili smo dozvole za razne lokacije, to su Trg Bana Jelačića, Cvjetni, Glavni kolodvor.., što znači da će do kraja godine u Zagrebu biti 20 klupa, tri prije postavljene i ovih 17 novih - rekao nam je Mrvoš.

29. travanj 2024 22:29