Preporučeno
StoryEditor

Nestabilna Hrvatska - trećina Vlade je pod zahtjevima za smjenu

06. Lipanj 2016.

Na polovini godine teško da itko ozbiljan može pobrojiti ijednu konkretnu ‘riformu’. No zato su razne afere, posljedično i zahtjevi za ministarske smjene materijal koji svakodnevno puni medijski prostor, a i neizostavna su tema za ‘ćakulu‘ uz kavicu. Zbilja vrhunsko postignuće!

Za divno čudo, realni je sektor u tome kaosu plivao bolje od očekivanja, valjda po onoj ‘ako mi nećeš pomoći, nemoj mi odmoći’. No, dugoročno, najnestabilnija vlada ikad slabo je jamstvo ikakve promjene, kamoli obećanoga radikalnijeg zaokreta. Kako vrijeme odmiče i zahtjevi za smjenu raznih ministara rastu, nestabilnost, neizvjesnost, nesposobnost otvaranja relevantnih tema sve više siju rezignirani osjećaj tipa ‘nema zemlje za starce’.

O ovoj temi više možete pročitati u tjedniku Lider koji je na kioscima, a sada vam donosimo imena svih članova Vlade koji su p(r)ozivani na ostavku.

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade  Prvo je SDP zatražio smjenu Karamarka (Prgomet i cijele Vlade) zbog poslovne Ina-Mol veze supruge Ane Karamarko i njegova prijatelja Josipa Petrovića, Molovoga lobista; Sada se oglasio i Vladimir Šeks koji nedvosmisleno poručuje da Karamarko mora otići s mjesta prvog potpredsjednika. HDZ-ovi ministri u Vladi svom stranačkom šefu čuvaju leđa, ali eventualno saborsko glasovanje moglo bi mu doći glave; prema sadašnjem stanju ishod je na strani izglasavanja smjene.

Božo Petrov, potpredsjednik Vlade Čestitost svoje riječi najprije je ovjerio kod javnoga bilježnika. Potom je čistoću svoje čestitosti opravdao leksičkom smicalicom: suradnjom, ne koaliranjem. Uoči izglasavanja saborskoga povjerenja Tomislavu Karamarku ustvrdio je kako je spreman podnijeti ostavku ako čelnik HDZ-a ostane u Vladi, a uz to je poručio da vjerojatno ni ministri iz kvote Mosta neće ostati. Doduše, konačnu odluku donosi Nacionalno vijeće, a ni ponuda ostavke nije ovjerena kod bilježnika.

Mijo Crnoja, ministar branitelja  Bivšega ministra javnost je odmah nakon imenovanja počela prozivati za utaju poreza, nasilje i lažiranje podataka. Na mjestu ministra proveo je samo tjedan dana. Do 4. siječnja imao je opću nesposobnost za rad i najveća mirovinska prava, s prebivalištem u baraci pokraj Samobora. Za to je zemljište dobio braniteljski kredit od 56 tisuća eura na kojem je trebao podignuti kuću.

Tomislav Panenić, ministar gospodarstva Prije 12 godina u osječkom je Baumaxu, kao zamjenik voditelja, stiropor neodgovarajućih dimenzija ‘donirao’ umjesto da ga je uništio. Pri tome je i krivotvorio dokumente prema kojima je sporni stiropor uništen. Zbog prilično bizarne afere sindikalist Ozren Matijašević tražio je njegovu smjenu.

Zlatko Hasanbegović, ministar kulture Već u prvih stotinu dana raspustio je Povjerenstvo za neprofitne medije, ukinuo  financiranje trećega medijskog sektora, zatražio kolektivno razrješenje Vijeća za elektroničke medije, odgodio natječaje putem kojih bi neprofitni mediji povlačili novac iz EU-fondova. Zbog toga, kao i zbog proustaških izjava, navukao je  bijes (ne samo) kulturnih djelatnika, koji traže njegovu ostavku.

Dario Nakić, ministar zdravlja Povećao je maksimalni iznos participacije s dvije na tri tisuće kuna, uveo plaćnje pregleda na Hitnoj utvrdi li se da zdravstveno stanje pacijenta nije bilo ugroženo, a poskupljenje dopunskog  osiguranja odgođeno je za jesen. Hrvatska stranka umirovljenika odmah je najavila inicijativu za opoziv ministra jer je to, vele, samo uvod u još poskupljenja, čiji je krajnji cilj privatizacija zdravstvenih usluga.

Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Ministrovu smjenu zbog zaustavljanja kurikularne reforme ne traže samo Inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Doduše, ministar nije zaustavio reformu, samo je naumio provesti zaključke saborskoga Odbora za znanost, koji smatra da ekspertnu skupinu treba proširiti s deset novih članova.

Na meti medija

Milijan Brkić Ponudu za mjesto ministra branitelja bio je prisiljen odbiti jer mu je MUP  oduzeo diplomu (zvanje diplomiranoga kriminalista) zbog plagiranja diplomskog rada, a poništenje diplome poništeno je iz proceduralnih razloga.

Nada Šikić Ne samo da ministrica rada i mirovinskog sustava ne zna kako se puni državni proračun nego se i zakačila s upravnom ministricom Dubravkom Jurlina Alibegović, koja je odlučila limitirati službene troškove.

Robert Pauletić Zamjenik ministar turizma, najmlađi pobjednik ‘Kviskoteke’, najradije bi turizam bez turista, barem onih iz Japana ili Srbije, a poznat je i po inicijativi protiv kajkavizacije crtanih filmova.

Miro Kovač Ministar vanjskih poslova osramotio se izjavom da su Hrvatska i Izrael uvijek imali jako dobre odnose, osim u Drugom svjetskom ratu, a zanimljivo je i to što Velimira Bujanca smatra enciklopedistom.

Bernardica Juretić Ministrica socijalne politike i mladih voli život na visokoj nozi, rate kredita prelaze joj visinu prihoda; od 1. lipnja u socijalnoj skrbi nastaje kaos: centri za socijalnu skrb više ne mogu izdavati rješenja o pravu na socijalnu pomoć, a Ministarstvo šuti.

Mario Antonić Vladine afere počele su se nizati imenovanjem pomoćnika i zamjenika u ministarstvima; pomoćnik ministra poduzetništva vlasnik je tvrtke koja duguje više od 590 tisuća kuna.

Mikel Čivljak Vlada je zabunom u isto ministarstvo dovela SDP-ovca koji je bio pomoćnik direktora marketinga u HPB-u; kada su novinari otkrili da su domoljubi uzeli SDP-ovca, Čivljak se ispisao iz stranke.

Slavko Kovačević Pomoćnik ministra pravosuđa nakon šest dana podnio je ostavku, nakon što su novinari počeli njuškati po pravomoćnoj presudi prema kojoj je, kao voditelj kaznionice u Puli, nanio teške ozljede dječaku.

Zdravko Zrinušić Na čelo Porezne uprave i na mjesto pomoćnika ministra financija zasjeo je čovjek poznat i po tome što je bivšem kolegi iz Štedbanke bez dozvole za rad dao 15 milijuna kuna.

Marinko Papuga Pomoćnik ministrice rada bio je izvršni direktor u HPB-u; smijenjen je zbog slučaja splitske tvrtke Trast – u NO Trasta postavio je bivšega šefa HPB-a Protegu iako je banka bila kreditor i od njih nije mogla naplatiti 70 milijuna kuna kredita.

26. travanj 2024 01:54