Preporučeno
StoryEditor

Novinić: Investitori traže stabilnost i diskreciju, ne nudite ono što nemate

24. Studeni 2016.

Varaždin je zanimljiv investitorima zbog dobrih lokacija i blizine srednje i istočne Europe, a Slavonski Brod zbog industrijske radne snage, rekao je Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost (AIK) na Liderovoj konferenciji "48 sati - susret gradonačelnika i poduzetnika" koja se upravo održava u Puli.

Investitori su zainteresirani za dolazak u Hrvatsku, bilježi se značajan porast interesa, a investicije su kvalitetne unatoč činjenici da se u brendiranje Hrvatske kao investitorima zanimljive zemlje ne ulaže dovoljno, smatra on.

- U Hrvatskoj sve marketinške aktivnosti oko privlačenja investitora odrađuju AIK, ali je naš proračun premalen, tako da ima gradova koji imaju veće proračune od naše agencije - kaže Novinić koji je prezentirao ulogu lokalne zajednice u privlačenju investicija.

- Investitori kad promišljaju gdje će uložiti sredstva prvenstveno traže političku i makroekonomsku stabilnost te dobre institucionalne okvire - kazao je Novinić.

Turističke investicije

Najvećim dijelom AIK u zadnje vrijeme prati turističke investicije, a prije su najaktualniji sektori bili trgovina, banke, nafta te ulaganje u proizvodne procese za dijelove za auto-industriju. Preko AIK-a je u Hrvatskoj došlo ukupno 2000 potencijalnih te oko 300 ostvarenih projekata.

- Nije realno očekivati investicije u space shuttle tvornicu u maloj općini s ni jednim inženjerom u općini - kaže Novinić i dodaje da investitori traže prije svega ljudski kapital. Stoga, poručuje, lokalna zajednica treba najviše ulagati u prekvalifikacije i obrazovanje aktivne i neaktivne radne snage. Nakon toga treba identificirati lokacije gdje su moguće investicije, te pokrenuti dijalog s investitorima, najbolje postojećim. U Hrvatskoj je pregršt institucija za poticanje investicija, ali bi trebale usuglašene.

- Investitori traže i diskreciju i razvijenu infrastrukturu, ne nudite ono što nemate - poručio je Novinić lokalnoj zajednici i rekao da marketing hrvatskih investicijskih prilika na državnoj razini ne postoji, dočim zemlje u okruženju vrlo agresivno marketinški pozivaju investitore. Sad je sazrjela svijest da trebamo jače i agresivnije nastupati izravno prema investitorima, prisustvovati na investicijskim sajmovima, u časopisima koje investitori čitaju, te spotovima na televiziji.

Vanjsko oglašavanje

U svjetlu lokalnih izbora sljedeće godine, na konferenciji se razgovaralo i o vanjskom oglašavanju, a Dino Ivan Dogan iz Europlakata podsjetio je kako je dio gradova odlučio da je takva vrst gospodarstva komunalna djelatnost, a dio je ipak prepustio i tržištu.

- Lokalni su zakonodavni okviri neusklađeni i to bi prvenstveno trebalo mijenjati - poručio je Dogan.

Tvrtko Ćavar iz Philips Lightinga, prezentirao je gradovima i općinama koje su sve mogućnosti javne rasprave u internetskom okruženju, pogotovo kad je i energetski efikasna.

- Cijelim procesom javne rasprave upravlja se internetom, toliko je jednostavno, a sa stupova javne rasvjete može se prikupljati podatke o broju vozila u prometu, punjači za električne aute, mogu imati audio i video upozorenja i slično, tako da je rasvjeta i multifunkcionalna - kazao je Ćavar.

Marko Ignjatović iz Libusoft Cicoma prezentirao je web aplikaciju iČelnik, koja u nekoliko sekundi pruža uvid u sve podatke iz poslovnog procesa upravljanja gradom, stanje na žiro-računu po danima, kvartalima, odljev i priljev sredstava, tko su top dužnici i njihov ukupni udio u dugu, ali i kakvo je stanje prema dobavljačima i što mora prvo na naplatu.

03. svibanj 2024 03:56