Preporučeno
StoryEditor

Oprema pod tlakom: Nekad inspekcija, zatim agencija, a sada trgovačko društvo

08. Travanj 2017.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Agencija za opremu pod tlakom odlukom Vlade RH promijenila je nedavno svoj pravni oblik i postala Oprema pod tlakom d.o.o. U Vladi to tumače kao dio Nacionalnog programa reformi u sklopu plana za smanjenje broja državnih agencija. Ističu da će tvrtka nastaviti obavljati djelatnosti od interesa za državu radi osiguravanja kvalitetnog i učinkovitog pregleda visokorizične opreme pod tlakom. No ubuduće će poslovati u sustavu platnog prometa kao profitno trgovačko društvo koje se financira i održava vlastitim prihodima, a ne više kao korisnik državnog proračuna. Iz Ministarstva gospodarstva poručuju da je to očekivana promjena jer ova agencija može pružiti uslugu na tržištu.

No profesor Ivan Koprić, predstojnik katedre upravna znanost na zagrebačkome Pravnom fakultetu, ističe da je riječ o nastavku sad već ozbiljnog trenda privatizacije države. Podsjeća da je Agencija za opremu pod tlakom osnovana 2008. izdvajanjem dijela poslova inspekcije posuda pod tlakom iz Državnog inspektorata te da je već taj potez bio upitan jer je agencija skupo naplaćivala svoje usluge pregleda opreme pod tlakom.

>>>Ivan Koprić: Slučaj Bandić nije sramota samo za Hrvatsku nego i za Milanovića

– Zgodno je pratiti kako se u manje od deset godina stiglo od inspekcije posuda pod tlakom kao važne državne službe do njezine privatizacije. Mislim da je opravdano zapitati se u čijem se interesu to radi i nije li bilo boljih, za građane i gospodarstvo manje skupih rješenja. Bojim se da je ovo uvod u još manje odgovornosti u tom području i još više cijene koje će, nažalost, platiti građani, gospodarstvo ali i ostali koji imaju opremu pod tlakom – objašnjava profesor Koprić.

Profesor ističe da je Vlada preoblikovala Agenciju u trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću u vlasništvu države radi nastavka obavljanja djelatnosti koje su od interesa za RH, pregleda visokorizične opreme pod tlakom. – Ovime se dodatno smanjuje razina javne odgovornosti za poslove koji nisu ni nevažni ni bezopasni. Mnoge interesne skupine nastoje poslove od javnog interesa pretvoriti u izvor egzistencije pa i zarade. Taj trend postoji u različitim sektorima još od prenošenja poslova ovjere potpisa i kopija iz ureda državne uprave javnim bilježnicima, kada je ta usluga koja je građanima nužna postala i vrlo skupa. Nisu sve zemlje sve takve poslove privatizirale – ističe Koprić.

18. travanj 2024 16:16