Preporučeno
StoryEditor

Osim za LNG Hrvatskoj važna i sredstva za ‘SINCROGRID‘

26. Veljača 2017.

Vijeće Europske unije odobrilo je prošli tjedan paket s 18 projekata u energetici ukupno vrijedan 444 miijuna eura, među kojima su se našla i dva hrvatska (LNG terminal na Krku i zajednički projekt Hrvatske i Slovenije). Financirat će se novcem iz fonda ‘Povezana Europa‘ namijenjenog infrastrukturnim programima. Cilj je tih kapitalnih ulaganja daljnje povezivanje europskih energetskih sustava, unaprjeđivanje sigurnosti dobave i jačanje uloge obnovljivih izvora u energetskom miksu Europske unije s obzirom na osnovni cilj Energetske unije, smanjenje ovisnosti o ugljikovodicima. Jednako tako, povećanje međusobne povezanosti temelj je energetske integracije Unije i uspostavljanja jedinstvenog tržišta energije.

Koliko love i za što

Ukupni fond za energetske projekte te vrste jest 5,35 milijardi eura od 2014. do 2020., a nova runda odobrenja očekuje se potkraj godine. Tijekom 2014. dodijeljeno je 647 milijuna za 34 projekta, godinu poslije 366 milijuna za jedan projekt više, a prošle je 707 milijuna otišlo na 27 projekata.  Od odabranih projekata njih sedam odnosi se na sektor električne energije, koji može računati na 176 milijuna eura europskih sredstava, deset na plinske projekte (228 milijuna eura) i jedan u području pametnih mreža (40 milijuna eura).

>>>Hrvatska energetika čeka pred vratima Bruxellesa

Nadalje, pet je građevinskih projekata (350 milijuna eura), a 13 su studije. Projekt LNG-a u Hrvatskoj (102 milijuna eura) Komisija je istaknula kao jedan od važnijih kojima će biti omogućena diverzifikacija u regiji kojom dominira samo jedan izvor ponude. Tako će se, tvrde u njoj, poboljšati energetska sigurnost i cjenovna konkurentnost regije.

Čista energija za sve

Valja napomenuti da se jedini projekt povezan s pametnim mrežama također odnosi na Hrvatsku. Riječ je projektu ‘SINCROGRID‘ koji će povećati  djelotvornost uporabe distributivnih mreža električne energije u Sloveniji i Hrvatskoj. Krajnji je cilj ojačati infrastrukturu kako bi se mogla nositi s porastom obnovljive energije i povećati energetsku sigurnost a da se pritom ne moraju stavljati novi nadzemni kabeli. – To je još jedan ključan korak u uspostavljanju čišćega i konkurentnijeg europskog energetskog tržišta. Odgovarajuća energetska infrastruktura presudna je za uspjeh obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući tom poboljšanju prijedlozi u paketu ‘Čista energija za sve Europljane‘ bliže su ostvarenju. EU pokazuje predanost u dostavljanju jeftinije, održivije i sigurnije energije svojim građanima – rekao je Arias Cañete, povjerenik za klimatske promjene i energiju.

25. travanj 2024 13:05