Preporučeno
StoryEditor

Rabac: Cappelli posjetio najveći ovogodišnji turistički projekt vrijedan 562 milijuna kuna

13. Veljača 2017.

Najave za ovogodišnju turističku sezonu iznimno su dobre i na svim je tržištima Hrvatska iznad prosjeka Europe, izjavio je u ponedjeljak ministar turizma Gari Cappelli tijekom posjeta Istri, gdje je obišao gradilište dvaju luksuznih ljetovališta u Rapcu, najveće gradilište u hrvatskom turizmu, u što Valamar Riviera ulaže 562 milijuna kuna.

Riječ je o najvećemu turističkom projektu Valamar Riviere u Hrvatskoj - izgradnji Family Life Bellevue Resorta s četiri zvjezdice i Valamar Girandella Resorta s četiri i pet zvjezdica, koji će imati 764 smještajne jedinice za više od 2700 gostiju.

Kako je istaknuo predsjednik Uprave Valamar Riviere Željko Kukurin, to će ulaganje u Rabac privući goste više platne moći i tu sredinu repozicionirati u vodeću odmorišnu destinaciju visoke kategorije.

>>>Capelli: Kvalitetu i konkurentnost imamo u odnosu na bilo koju zemlju Mediterana

Istodobno će investicija u ta ljetovališta, u kojima će raditi oko 630 djelatnika, višestruko koristiti i cijeloj lokalnoj zajednici. Otvorenje ljetovališta, predviđeno za početak lipnja, znači čak 350 novih radnih mjesta, zbog čega je u Valamaru počelo intenzivno zapošljavanje novih kadrova.

Na gradilištu ljetovališta u Rapcu, koje se proteže na 15 hektara, svaki dan prosječno radi 1100 radnika i 150 inženjera, arhitekata i projektanata, a uključena su uglavnom hrvatska građevinska poduzeća i dobavljači, od čega oko polovica istarskih.

"Rast investicija iz godine u godinu govori o tome da je Hrvatska atraktivna zemlja za turističke dolaske i ulaganja. Izgradnja se ponajviše usmjerava na hotelske kapacitete više i srednje kategorije te na obogaćivanje doživljajne ponude u kampovima. Mislim da možemo biti zadovoljni tempom investiranja u hrvatski turistički sektor", istaknuo je ministar Cappelli.

Po riječima Željka Kukurina, investicijski ciklus Valamar Rivijere u 2017. godini vrijedan je 873 milijuna kuna, a osim ključne investicije u Rapcu, Valamar nastavlja ulagati u koncept premium kampiranja pa će se 97,6 milijuna kuna dodatno uložiti u podizanje kvalitete Camping Resorta Lanterna, vodećega europskog kampa. Osim toga, rekao je Kukurin, na otoku Krku Valamar će u kampove Zablaće i Ježevac uložiti 67,9 milijuna kuna za poboljšanje kvalitete smještaja i usluge. Vrijednost ostalih ulaganja je 242,2 milijuna kuna.

"Ovo je najveći turistički projekt u Hrvatskoj i potvrđuje ambiciju Valamar Rivijere da nastavi ulagati i razvijati turistički portfelj. Zbog globalnih kretanja niskih kamatnih stopa i usmjerenosti turističke potražnje na sigurne destinacije, Hrvatska poticanjem ulaganja može repozicionirati turizam prema onome visoke kvalitete i time potaknuti zapošljavanje i rast gospodarstva", istaknuo je Kukurin.

Inače, opsežan investicijski projekt u Rapcu uključuje potpunu rekonstrukciju dvaju ljetovališta sa 764 smještajne jedinice, izgradnju 17 restorana i barova te 13 bazena na 2363 metra četvorna vodene površine. Gradi se i Maro klub, nekoliko dječjih igrališta, dva zabavna centra, wellness, unutarnji i vanjski fitness, biciklistički centar i ostali sportski sadržaji, a ulaganje obuhvaća i uređivanje plaža i šetnica te hortikulturno uređenje cijele zone.

Najave za ovogodišnju sezonu iznimno dobre

U izjavi novinarima ministar Cappelli je istaknuo kako su najave za ovogodišnju turističku sezonu iznimno dobre. "Na svim tržištima Hrvatska je iznad prosjeka Europe. Prosjek Europe za ovu godinu je porast oko tri posto, a mi na nekim tržištima stojimo gotovo dvostruko bolje i po pitanju dolazaka i po pitanju noćenja. Na nekim tržištima taj postotak je daleko veći pa je buking, primjerice, u Velikoj Britaniji 50 posto veći, u Francuskoj smo na 40 posto više od lani, njemačko tržište je oko šest posto bolje, a Italija je nakon niza godina ponovno dobro reagirala", rekao je Cappelli.

Istaknuo je kako su trenutačne investicije u Istarskoj županiji oko 200 milijuna eura te da ta županija ove godine, u prvih mjesec i pol, ima 14 posto više dolazaka turista i oko 20 posto više noćenja u odnosu prema istom razdoblju lani.

"To je samo dokaz kako više ne vrijedi tvrdnja o turističkoj sezoni, nego o turističkoj godini. To je dobra poruka i investitorima, no bez dizanja same destinacije na četiri-pet zvjezdica, poput primjera Valamara u Rapcu, to ne bi imalo smisla", poručio je Cappelli, koji se u Rapcu sastao s čelnicima najvećih istarskih turističkih tvrtki.

20. travanj 2024 12:59