Preporučeno
StoryEditor

Vizek: HT je kompanija koja stvara najveću vrijednost svim svojim dionicima

09. Rujan 2016.

Hrvatski Telekom je najveći privatni investitor u Hrvatskoj s 5,7 milijardi kuna investicija i kompanija koja je svojim poslovanjem donijela najviše novostvorene vrijednosti za hrvatsko gospodarstvo. Ukupna novostvorena vrijednost HT-a u tom razdoblju iznosi 12,9 milijardi kuna, pokazuju rezultati istraživanja koja je proveo zagrebački Ekonomski institut. Rezultati su objavljeni u Ekonomskom atlasu HT Grupe koji je danas u Selcu službeno predstavila Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb i voditeljica projekta izrade atlasa.

- Hrvatski Telekom je prva kompanija u Hrvatskoj po iznosu ukupno novostvorene vrijednosti, odnosno dohotka za zaposlenike, vlasnike i državu u razdoblju od 2011. do 2015. Drugim riječima, HT je kompanija koja stvara najveću vrijednost svim svojim dionicima, naglasila je Vizek.

Prema istraživanju, cijela HT Grupa generirala je ukupno 10,5 milijardi kuna u 2015. godini i tako ostvarila više od 3 posto hrvatskog BDP-a. Na svaku kunu BDP-a koja je izravno ostvarena poslovanjem HT Grupe, kroz potrošnju zaposlenika i dobavljača neizravno se hrvatskoj ekonomiji pridonese još 2,6 kuna. Njezinim aktivnostima podržano je više od 27 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj, jer su za svako radno mjesto unutar HT Grupe vezana još dodatna 4,4 radna mjesta u ostatku gospodarstva. Istraživanje je pokazalo i da su plaće, koje su u prosjeku 8616 kuna neto, 54% više od državnog prosjeka te 16% iznad prosjeka sektora informacija i komunikacija.

Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković istaknuo je kako ova studija pokazuje važnost poslovanja HT-a, koji značajno utječe na razvoj ukupnog hrvatskog gospodarstva, posebno u segmentima radnih mjesta i investicija.  Tomašković je izvijestio i da HT nastavlja s investicijama, koje su ključne za daljnji razvoj i digitalizaciju društva:

- HT nastavlja investirati, pa tako od rujna 180 tisuća naših korisnika širokopojasnog interneta surfa od 2 do 5 puta brže bez dodatne naknade. A naši korisnici Najboljih tarifa od rujna surfaju po najvećim dostupnim 4G brzinama također bez dodatne naknade, kazao je Tomašković.

Razvoj širokopojasnog interneta preduvjet je za korištenje drugih najmodernijih ICT usluga uz koje i poduzetnici mogu ostvariti veću produktivnost i konkurentnost bez velikog početnog kapitala, rekao je Boris Drilo, koji obavlja poslove iz nadležnosti CTIO HT-a.

- HT ima najveću dostupnost 4G mreže na području Hrvatske te jedini u komercijalnoj mreži svojim korisnicima nudi brzine prijenosa do 262 Mbps. Također, za više od 200 tisuća kućanstava omogućili smo optički priključak čime postavljamo temelje gigabitnog društva, dodao je Drilo.

16. travanj 2024 13:23