Ekonomalije
StoryEditor

Bi li predsjednica RH išla u Moskvu i prkosila SAD-u?

19. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Premda se javnost, kad je o ostvarivanju predizbornih obećanja predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović riječ, očekivano zakvačila za pitanje preseljenja s Pantovčaka u Visoku ulicu, mnogo je važnije drugo dano obećanje.

Za razliku od Ive Josipovića, koji se često opravdavao kako prema Ustavu predsjednik države nema manevarskog prostora za bavljenje ekonomijom jer to je djelokrug rada vlade, nova predsjednica iznosila je tezu koja opovrgava takav alibi. Predsjednik države odgovoran je za nacionalnu sigurnost. A ima li veće prijetnje nacionalnoj sigurnosti od loše ekonomske situacije i opasnosti od socijalnih nemira?

Izvoz – trajno usmjerenje? Ekonomska i poslovna zajednica zato je sa zanimanjem počela iščitavati nastupni govor Predsjednice. Kad je o ekonomiji riječ, politički je bio mudro posložen. Svatko je mogao naći dio koji njemu odgovara. Tržišnim romantičarima svidio se dio o tome kako radna mjesta ne stvara država, nego poduzetnici. Za sve je bio prihvatljiv dio o potrebi smanjenja poreza i rušenju administrativnih zapreka. A realistima se svidio dio u kojemu je u Predsjedničinu govoru naznačeno da je danas najvažnije imati tržište, a onda se na tome mogu graditi toliko željene investicije. Treba se nadati da će Grabar-Kitarović u svome mandatu ispuniti obećanje kako će se ‘maksimalno angažirati i vrlo aktivno surađivati s poduzetnicima i investitorima’. A ‘izvoz mora biti naše trajno usmjerenje’.Izbor Domagoja Juričića, dosadašnjega potpredsjednika HGK, na mjesto šefa kabineta na Pantovčaku, daje nadu da se ta orijentacija neće izgubiti u predsjedničkoj svakodnevnici. Juričić je sudjelovao i u pripremi odlaska hrvatskih poduzetnika u Moskvu, a dulje gura inicijativu jačeg okretanja hrvatskih izvoznika prema zemljama Višegradske skupine. Dosadašnji osamljeni Mohikanac gospodarske diplomacije, zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović mogao bi dobiti saveznike. Osim slamanja otpora među veleposlanicima (od kojih mnogi ismijavaju ideju da bi se trebali pretvoriti u ‘neke tamo trgovačke putnike’) Kolinda Grabar-Kitarović ima još jednu dobru priliku. Hrvatskoj nedostaje utjecajni ‘think-tank’. Mjesto gdje će se bistriti odgovori na izazove ekonomske stvarnosti. Pokušao je to Josipović sa svojim ekonomskim savjetom, ali niti je imao volje niti je sastav (čast iznimkama) bio takav da bi mogao ponuditi inovativna rješenja. Sada se najavljuje formiranje ekonomskog ureda u kojem će se okupljati stručnjaci. To će biti nužno. Uz pretpostavku da Predsjednica neće automatski prihvatiti paket koji pakiraju njemački ekonomski stručnjaci  koji osmišljavaju rješenja za HDZ (usput, teško je zamislivo da bi takav paket mogao biti prikladan za predizborno mamljenje birača).

Proizvodnja radnih mjesta Stvari nisu same po sebi razumljive. Ni jednostavne. U inauguracijskom je govoru Grabar-Kitarović rekla: ‘Naš strateški nacionalni interes moraju biti nova radna mjesta.’ Okej. E, sad, je li važno bilo koje radno mjesto ili ekonomsku politiku treba posložiti za stvaranje određenih radnih mjesta? Je li svejedno otvori li se radno mjesto u tvrtki za uvoz strane robe? Ili je važnije mjesto u proizvodnji za izvoz? I zar je dokraja točno da država ne stvara nova radna mjesta? Zar nije mudro pronaći načine na koje država i poduzetnici mogu maksimirati ‘proizvodnju’ kvalitetnih i održivih radnih mjesta?To što su ministar gospodarstva Vrdoljak i predsjednik HGK Burilović usprkos rogoborenju SAD-a zbog sankcija Rusiji odveli stotinjak hrvatskih poduzetnika u Moskvu, sigurno će otvoriti bar nekoliko desetaka  novih radnih mjesta nakon ugovora koji su potpisani ili će biti posljedica foruma. Dakle, pametna država može pomoći stvaranju radnih mjesta.Kad je o nacionalnim interesima riječ, šteta što se odlazak poduzetnika u Rusiju nije dogodio tjedan dana poslije. Da novu predsjednicu testiramo bi li joj bio važniji interes poduzetnika, ili bi prevagnuo interes nezamjeranja SAD-u. Ali bit će prilika za dokazivanje u sljedećih pet godina. Ekonomskih dogmi raznih vrsta nakupilo se proteklih godina. Osim mjesta gospodarske diplomacije Pantovčak bi morao postati mjesto na kojem će se, bez predrasuda, voditi kvalitetne politekonomske rasprave. Davati prijedlozi i ocjenjivati (konzistentno) potezi vlade. Prethodnici Kolinde Grabar-Kitarović propustili su baviti se sustavno ekonomskim pitanjima. Ona ima priliku. Počinje odbrojavanje prvih sto dana.

04. svibanj 2024 03:27