Ekonomalije
StoryEditor

Lider je osnovao Klub obiteljskih tvrtki. Je li namijenjen i vama?

11. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Na dan izlaska ovog broja Lidera počinje novi Liderov projekt. Nakon što već više godina djeluju Studentski Lider klub i Klub izvoznika, pokrenuli smo Klub obiteljskih tvrtki. Za početak, u njemu su članovi dvadesetak obiteljskih biznisa. Vjerujemo da će se broj članova Kluba obiteljskih tvrtki brzo povećavati. I uvjereni smo da još jedanput iniciramo proces koji je nužan poslovnoj zajednici u Hrvatskoj, a koristan ekonomiji i društvu u cjelini.

Mi iz Lidera nastojimo ne slijediti druge, nego volimo ići svojim putem. Nastojimo prepoznati pojave i trendove koje drugi ili ne vide ili ih zanemaruju, a važni su. Zato se nismo odlučili za klub startup-tvrtki, nego za klub obiteljskih tvrtki. Znamo da je startup-scena važna, ali na njoj već vlada velika gužva. Ima ih dovoljno koji se brinu za startupovce. Pitanje obiteljskih biznisa, s druge strane, gotovo je nedirnuto. A upravo o sudbini obiteljskih tvrtki uvelike ovisi budućnost nacionalne ekonomije.

Vrijeme je za prijenos poslovanja Sva sreća pa velikom dijelu Liderove čitateljske publike ne treba objašnjavati kako se obiteljskim biznisima ne može pristupati jednodimenzionalno, ‘hejterski‘,  stereotipom o ‘dvjesto bogatih obitelji‘. Stvari su višeslojne. Prema nekim procjenama, danas u Hrvatskoj pedeset posto ukupno zaposlenih radi u obiteljskim tvrtkama. Zbog toga što je većina obiteljskih tvrtki nastala prije 25 godina, danas je više od trećine vlasnika tvrtki (pogotovo malih i srednjih) starije od 55 godina. A to je vrijeme kad se na Zapadu odgovorni osnivači tvrtki počinju baviti pitanjem prijenosa poslovanja, odnosno pripremanja odluke hoće li i tko u obitelji preuzeti obiteljski biznis. Svjetski prosjek kaže da trideset posto obiteljskih tvrtki preživi prijenos poslovanja na drugu generaciju, samo 13 posto dočeka prijenos na treću generaciju, a samo tri posto ima životni vijek dulji od četiri generacije jedne obitelji. Što je postotak preživljavanja niži, negativni se utjecaj na BDP povećava. Rješenje je, naravno, i u prodaji tvrtke, ali i tu treba pažljivo voditi proces. Osnivači obiteljskih tvrtki svjesni su životne i profesionalne faze u kojoj se nalaze. Ali samo su rijetki spremni suočiti se s problemima koji uključuju emocije. Mnogi vrhunski poduzetnici koji su pobjeđivali u najtežim tržišnim bitkama gotovo su izgubljeni kad je riječ o želji da stvorena tvrtka traje i realnom sagledavanju potencijala i odnosa u vlastitoj obitelji. Nasreću, postoji dio poslovnih obitelji koje su spremne raditi na tome. Spremne su svoja iskustva, situacije, nedoumice, strahove,  dobra i loša rješenja... podijeliti s onima koji prolaze jednake kušnje. Komu od djece prepustiti vođenje tvrtke? Što ako nijedno dijete nema poduzetnički potencijal? Što ako nijedno ne želi nastaviti obiteljski biznis? Kako se nositi s pristiglim zetovima i snahama? Ako se angažira vanjski menadžer, kako urediti odnose između njega i obitelji? Ako padne odluka o prodaji tvrtke, kako to izvesti? Ako se ide na strateškog partnera, kako zaštititi obiteljske interese? Kakvu oporuku napisati? Što kad se, nedaj bože, dogodi rastava braka?

Posvojiti najboljeg menadžera!? Krenuli smo bez izravne prisutnosti javnosti. Osjetljive su stvari u pitanju jer u toj svojevrsnoj grupi potpore treba biti vrlo otvoren i iskren. Naravno, naš je cilj omasoviti Klub obiteljskih tvrtki (zainteresiranima su na raspolaganju e-adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) i s pomoću naših prvih partnera (Adizes, Cepor, ZŠEM) pomoći da uvođenje druge generacije u obiteljski biznis, a poslije i tranzicija poslovanja, prođu što bezbolnije i učinkovitije. I za obitelji i za nacionalnu ekonomiju i njezine rezultate. Među prvim su članovima predstavnici i velikih i srednjih i malih tvrtki te obrta. Obitelj je obitelj. Većina izazova zapravo je jednaka, bila riječ o biznisu od milijun kuna ili milijardu eura. Dovodimo stručnjake koji su se specijalizirali za pomoć obiteljskim tvrtkama. Situacije na koje nailaze ovdašnje poduzetničke obitelji u svijetu su odavno prošle mnoge poduzetničke obitelji. Zašto ne učiti na tuđim iskustvima?Dobro, neka su vjerojatno ipak malo preradikalna za naše prilike. Naprimjer, pojava nerijetka u dugovječnim japanskim obiteljskim tvrtkama. Ondje glave obiteljskog biznisa, ako nema pogodnih rješenja među rođenom djecom, odaberu mlađeg menadžera s najvećim potencijalom i – posvoje ga! Krv nije iz iste loze, ali prezime ostaje.

03. svibanj 2024 02:27