Pravda za sve
StoryEditor

Kamere treba postaviti u kabinete dužnosnika i urede javne uprave

15. Prosinac 2011.

Ako ima novca za kamere na ulicama, ima ga i za javni nadzor premijera, ministara i gradonačelnika. Za javni nadzor državne uprave, međutim, moraju se izboriti sami porezni obveznici.

piše Ivica Grčar Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Gradonačelnik Zagreba pustio je u rad prvih nekoliko od 225 naručenih kamera vrijednih 21 milijun kuna koje će se postaviti na gradske ulice radi kažnjavanja zbog nepropisna parkiranja, crtanja grafita, gaženja zelenih površina i sprečavanja nastanka divljih odlagališta otpada. Izjavio je gradonačelnik da je uvjeren kako će taj projekt poduprijeti više od 95 posto sugrađana.

Dvosmjerna kontrolaRakarova Vjetrenjača za javni nadzor javne nabave Afera Wikileaks važna je zato što je Julian Assange uspio dokazati da se može nadzirati i Big Brothera, a ne da samo Big Brother može kontrolirati nas. I u Hrvatskoj je Marko Rakar (na portalu Vjetrenjača.org) uspio prikupiti i objaviti podatke o 60.000 javnih nadmetanja. Rakar upozorava na to da objavljuje javne podatke nasuprot Wikileaksu koji je objavio veliku količinu tajnih podataka. Iz sistematiziranih javnih podataka moguć je nadzor sustava javne nabave, odnosno otkrivanje namještenih javnih nadmetanja.

Suprotno gradonačelnikovu uvjerenju, međutim, većina građana smatra da bi kamere umjesto na ulice trebalo postaviti u gradonačelnikov ured, kabinete premijera i ministara i druge urede državne službe, osobito porezne i carinske uprave, radi prevencije neusporedivo većih prekršaja od nepropisna parkiranja ili crtanja grafita po pročeljima zgrada.

Špijuniranje Poreznim obveznicima manje je u interesu financirati da im se kazne zbog nepropisna parkiranja ili crtanja grafita s pomoću kamera ubuduće naplaćuju djelotvornije, a više financirati projekte prevencije od proračunskih i drugih prekršaja dužnosnika i službenika državne uprave.Podsjetila me ova priča s kamerama na događaje iz vremena u kojemu je Industrogradnja pregovarala o gradnji 250 motela u tadašnjem SSSR-u prema tipskom projektu poznatoga, prerano preminulog arhitekta Ive Piteše. U jednoj fazi pregovora o tom važnom poslu u Moskvi su zahtijevali da onamo doputuje i arhitekt Piteša kako bi uskladili manje izmjene projekta.

Prema izvornu projektu bio je predviđen (u to vrijeme kao velika novotarija) videonadzor parkirališta pokraj motela. I na zaprepaštenje arhitekta Piteše u Moskvi su zahtijevali da se projekt izmijeni tako da se videnadzor premjesti s parkirališta pokraj motela u prostorije za motelsko osoblje. Sjećam se da smo tada ismijali taj zahtjev, a danas mi se čini razumnim da se u Hrvatskoj umjesto ulica videkamerama nadziru kabineti premijera, ministara, uredi gradonačelnika, carinika, poreznika i drugih službenika u državnoj upravi. Jedan čitatelj pisao je da je uvođenje kamera na gradske ulice špijuniranje i zadiranje u privatnost i ljudska prava. Ali nakon što sam malo razmislio, uopće mi se više ne čini da bi videonadzor državne uprave bio špijuniranje. Naprotiv, to bi bilo, kao što bi rekao zagrebački gradonačelnik, samo poboljšanje zaštite prava građana i uvođenje reda. Zbog toga ne bi bilo korektno tvrditi da je (video)nadziranje ulica špijuniranje, a da javne uprave to nije.

Bez nadzora Priča o kamerama po ulicama ili uredima državne uprave može se shvatiti i samo figurativno. A doslovno treba shvatiti: ako ima novca za projekte nadzora gradskih ulica kamerama, ima ga, sigurno, i za projekte javnog nadzora djelatnosti premijera, ministara, gradonačelnika i drugih dužnosnika i službenika državne uprave. Za javni nadzor državne uprave, međutim, moraju se izboriti sami porezni obveznici. Besmisleno je da porezni obveznici čekaju da dužnosnici iz čistog mira uvedu djelotvoran javni nadzor samih sebe. Primjerice, čak su u Kraljevini Jugoslaviji postojali tzv. porezni odbori koji su nadzirali rad tadašnjih poreznika. Dio članova tih odbora postavljala je nadređena porezna direkcija, a dio predstavnici poreznih obveznika (trgovinska, obrtnička i industrijska komora). Zašto u Hrvatskoj danas nema sličnoga javnog nadzora rada Porezne uprave?  Pozivamo poduzetnike da iznesu svoje probleme. Tragom vaših napisa, upućivanjem na apsurde u pojedinačnim slučajevima upozoravat ćemo na nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje Lidera kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s glomaznom državnom upravom.Kontakt: e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. tel. 01/6333-524 adresa: Ivica Grčar, Lider, Savska 41, 10144 Zagreb

05. svibanj 2024 20:56