Pravda za sve
StoryEditor

Ovrha zbog PDV-a na prihod kojeg nije bilo prije deset godina

01. Prosinac 2011.

Umirovljenomu 75-godišnjem obrtniku nemoralni poreznici žele oduzeti kućerak u kojem živi i strpati ga u sirotište zbog tobožnjeg duga PDV-a koji su aktualizirali i ‘nisu uručili‘ u travnju.

piše Ivica Grčar Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Praksa zaračunavanja poreza i doprinosa na prihode koje porezni obveznik nije ostvario prelazi u višu fazu. Nakon što se pokaže da obveznik nema novca za fiktivni porez ili doprinos (jer nije ostvario ni prihod), nemoralni poreznici ishode sami sebi pravo na zabilježbu hipoteke na kućerak u kojemu s 2400 kuna mirovine sada živi već gotovo 75-godišnji tobožnji porezni dužnik. O svemu mi piše kći tobožnjega poreznog dužnika (podaci u redakciji). Pitanje je, međutim, kakvi su ljudi ti službenici Porezne uprave Ministarstva financija? Misle li da zbilja postupaju u ‘interesu Hrvatske‘ loveći utajivače poreza i doprinosa ili samo bespogovorno izvršavaju nerijetko i nezakonite naloge pretpostavljenih, vodeći jedino računa da u ova teška vremena ne riskiraju svoje zaposlenje?

Piši-briši hipoteka Čitateljica piše da je njezin otac, danas bivši obrtnik u mirovini (oko 2400 kuna) postao porezni dužnik od trenutka kad je nakon 35 godina plaćanja poreza odlučio prijaviti poslovanje s gubitkom. Bilo je to 2001., godinu dana prije nego što je zbog bankrota napokon morao zaista i odjaviti obrt.  Porezna uprava nikako nije mogla podnijeti prijavu poreznoga gubitka i odmah je provela izvanredni tzv. porezni nadzor. Na temelju tog tzv. nadzora utvrđen je tobožnji dug PDV-a za prethodnu 2001. i prvi kvartal 2002. u ukupnom iznosu od oko 6000 kuna. 

Ljudska pravaStrvinari iz Porezne uprave iznad UstavaGrađani u Hrvatskoj, suprotno konvenciji EU o temeljnim ljudskim pravima i Ustavu, nemaju pravo na žalbu u upravnom postupku i na sudsku zaštitu. Samoproglašeni tzv. pravomoćni upravni akt, koji su poreznici tobože pokušali neuspješno dostaviti dva puta, ukida pravo na žalbu i sudsku zaštitu. I na osnovi toga samoproglašenog pravomoćnog upravnog akta strvinari iz Porezne uprave Ministarstva financija imaju pravo upisati svoje založno pravo na kuću 75-godišnjaka, a starca bez imovine strpati u sirotište. Da bi ‘šerifi ovrhovoditelji‘ mogli rasturati imovinu koju je bivši obrtnik stekao 35-godišnjim radom.

Dokaz je postojanja tobožnjeg duga tzv. parifikacija (metoda usporedbe s obrtnikom istog reda veličine). Bez utemeljenih dokaza da je tada 65-godišnji tobožnji dužnik zaista i obavljao djelatnost. Tobožnji dužnik zbog poslovnih je teškoća već godinu prije (2000.) odjavio i radnika.‘Konačno porezno rješenje‘, piše čitateljica, ‘doneseno je 2005., a postalo je pravomoćno 2006. I dvije godine poslije (2008.) poreznici upisuju zabilježbu na nekretninu u kojoj moj otac živi, ali ipak ograničena odgovornost obrtnika onemogućuje im da ostanu upisani, pa 2009. zabilježbu toga famoznog založnog prava moraju brisati. U međuvremenu i Upravni sud odbija tužbu mog oca uz obrazloženje kopipejstano iz prijašnjih poreznih rješenja‘.Čitateljica kaže da je ove godine zatražila izvod iz zemljišnih knjiga i na svoje iznenađenje otkrila zabilježbu novoga založnog prava poreznika. Brzo je shvatila o čemu se radi. U Općinskom sudu čitateljici su pokazali novo porezno rješenje i uputili je da u Poreznoj upravi pita o čemu je riječ. Začuđeni službenici suda pitali su čitateljicu zašto se nitko nije žalio na to porezno rješenje.

Neuručeni upravni akt Nakon toga čitateljičin otac odlazi i u Poreznu upravu, a ondje ga ‘poštenjaci‘ najprije izbjegavaju, a onda mu napokon pokazuju tzv. neuručeni upravni akt, odnosno novo porezno rješenje datirano u travnju 2011. za tobožnji dug PDV-a iz 2001. To rješenje poreznici su samoproglasili pravomoćnim jer su ga dva puta pokušali neuspješno dostaviti.Pritom tobožnji porezni dug u novom nije više isti kao u starom rješenju. Tobožnjem dugu od 6000 kuna PDV-a iz staroga rješenja u novom rješenju dodane su kamate od 10.000 kuna, zatim tobožnji dug 1300 kuna poreza na tvrtku, pa tobože 3200 kuna duga za mirovinsko i bla, bla, bla,..  Pitaju čitateljica i njezin otac odakle dug za mirovinsko ako je prije umirovljenja prema mirovinskom fondu morao podmiriti sve dugove? 

Pozivamo poduzetnike da iznesu svoje probleme. Tragom vaših napisa, upućivanjem na apsurde u pojedinačnim slučajevima upozoravat ćemo na nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje Lidera kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s glomaznom državnom upravom.Kontakt: e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. tel. 01/6333-524 adresa: Ivica Grčar, Lider, Savska 41, 10144 Zagreb

05. svibanj 2024 19:39