Pravda za sve
StoryEditor

Pokušava li ministar financija Linić zataškati prekršaje poreznika?

02. Veljača 2012.

Vlada je nakon članka o ‘tringeldu’ članovima DSV-a zatražila od Ministarstva pravosuđa da pokrene ‘mjerodavni postupak‘, a ministar Linić na predstavke o poreznicima ne reagira.

piše Ivica Grčar Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nailaze li u ‘svemoćnoj‘ državnoj upravi na ikakav odjek članci iz ove rubrike? Da, katkad imaju, no još smo veoma daleko od u svijetu uobičajenoga slušanja glasa javnosti. Objavljujemo dva suprotna primjera, jedan u kojemu se postupa nakon napisa u ovoj rubrici i drugi u kojemu je Slavko Linić, ministar financija, protivno članku 84. Zakona o sustavu državne uprave propustio odgovoriti na (novinarsku) predstavku u propisanom roku. Tri tjedna nakon objavljivanja u Lideru da Vlada svaki mjesec isplaćuje predsjedniku i članovima Državnoga sudbenog vijeća tri ili četiri tisuće kuna ‘tringelda’, sutkinja Silvija Sunčana Stubičar dostavila nam je dopis kojim je Vlada obavještava kako je od Ministarstva pravosuđa zatražila da pokrene ‘mjerodavni postupak‘.

Reagiranje zbog javnosti Sutkinja Stubičar je, naime, 12. siječnja 2012. Vladi dostavila zamolbu za pokretanje postupka s priloženom kopijom u Lideru objavljenog članka o ‘tringeldu‘ članovima Državnoga sudbenog vijeća. Da podsjetimo, sutkinja Stubičar dostavila je najprije još 19. prosinca 2011. Ustavnom sudu svoj prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom članka 92. Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV), prema kojemu je propisano da članovima i predsjedniku DSV-a osim naknade za neostvarenu plaću ili zaradu i naknade troškova pripada i ‘nagrada’.U tom prijedlogu sutkinja Stubičar upozorava da s obzirom na načela diobe vlasti nije u skladu s Ustavom zakonska odredba prema kojoj izvršna vlast ‘daje nagrade’ članovima DSV-a, odnosno da jedan od stupova (izvršne) vlasti ‘nagrađuje’ drugi stup (sudbene) vlasti, jer bi između ta dva stupa vlasti trebala biti uzajamna kontrola i suradnja, a ne ‘nagrađivanje’.

 Izbjegavanje odgovornostiOnemoćala Upravna inspekcija oš 2. lipnja 2011. prijavili smo Upravnoj inspekciji Zdenku Koharić iz Službe za žalbe Ministarstva financija zbog toga što žalbe bez čitanja odbija i time grubo krši propise o upravnom i poreznom postupku. Nada Budimir i Helga Gavez iz Upravne inspekcije do danas nisu završile postupak protiv Zdenke Koharić.

S obzirom na ‘ritam‘ rada u Ustavnom sudu prijedlog sutkinje Stubičar mogao bi doći na red za rješavanje sredinom 2015. ili 2016. No ‘mjerodavno postupanje‘ ministra pravosuđa moralo bi završiti ove godine, možda najviše za nekoliko mjeseci. I tako bi dvojbe zbog isplata ‘tringelda‘ predsjedniku i članovima Državnoga sudbenog vijeća mogle biti razriješene ipak već ove godine.Manje je bitno hoće li u sklopu ‘mjerodavnog postupanja‘ biti odlučeno da Vlada treba prestati isplaćivati svaki mjesec ‘tringeld‘ članovima Državnoga sudbenog vijeća, kao i koliko je naš članak o tome pridonio određivanju ‘mjerodavnog postupanja‘. Bitno je da je (i na naš članak) Vlada reagirala i odredila postupak. Primjer je to kad se odgovorni nisu oglušili na ‘glas javnosti‘, nego su pokrenuli postupak.

Zataškavanje Potpuno suprotno postupio je Slavko Linić, ministar financija. Anonimni čitatelj obratio nam se pritužbom na rad Službe za žalbe Ministarstva financija. U toj su se pritužbi pobrojene konkretne tvrtke koje su se žalile na obračune PDV-a navodeći iste argumente, ali samo je jednoj Zdenka Koharić, šefica Službe za žalbe, uvažila žalbu, a svim ostalima žalbe je odbila.S obzirom na to da je sve zavijeno u tzv. poreznu tajnu i da nam je zbog toga otežano provjeriti ‘anonimku‘, dostavili smo to nepotpisano pismo ministru Liniću 28. prosinca prošle godine kao predstavku radi provjere istinitosti navoda. Sadržajno gledajući, to pismo ima sve značajke predstavke iz članka 84. Zakona o sustavu državne uprave. Prema tom članku ministar je dužan odgovoriti na predstavku u roku od 30 dana. I do danas na tu predstavku nismo dobili nikakav odgovor. Kao da ministar Linić umjesto da odgovori sve pokušava zataškati. Zbog kršenja članka 84. Zakona o sustavu državne uprave (NN 150/11) ministra Linića ionako nitko neće prozivati. Pozivamo poduzetnike da iznesu svoje probleme. Tragom vaših napisa, upućivanjem na apsurde u pojedinačnim slučajevima upozoravat ćemo na nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje Lidera kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s glomaznom državnom upravom.Kontakt: e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. tel. 01/6333-524 adresa: Ivica Grčar, Lider, Savska 41, 10144 Zagreb

05. svibanj 2024 13:34