Pravda za sve
StoryEditor

Pozivam ministra Linića da ukine suvišnu Službu za žalbe!

05. Siječanj 2012.

Nema razloga da se provode dva postupka u drugom stupnju: u Ministarstvu financija i nakon toga ponovno na novoosnovanim prvostupanjskim upravnim sudovima.

piše Ivica Grčar Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Već dulje uzalud upozoravam hrvatske poreznike da se porezi (doprinosi) ne mogu naplaćivati ne prihode kojih nije bilo, da je nezakonita rabota Zdenke Koharić iz Službe za žalbe Ministarstva financija koja s još 18 podčinjenih službenika žalbe poreznih obveznika uopće ne čita prije nego što ih odbije. Javno pozivam ministra financija Slavka Linića da suspendira Zdenku Koharić i ukine kao nepotrebnu Službu za žalbe Ministarstva financija jer su od 1. siječnja 2012. počeli raditi prvostupanjski upravni sudovi na kojima će se rješavati žalbe, zato nema razloga da se provode dva postupka u drugom stupnju: jedan u Ministarstvu financija i nakon toga ponovno na novoosnovanim prvostupanjskim upravnim sudovima.

Nezakonitost Javio se čitatelj D. M. (podaci u redakciji) i pita kako je oštetio državu ako je zbog bankrota 2004. odjavio obrt i nije mogao platiti doprinose za svoje mirovinsko osiguranje dvije godine nakon odjave obrta pa je 2007. umirovljen bez uračunanog staža 2005. i 2006.

Nekompetentni Tomo Šnajder iz Središnjeg ureda Porezne uprave Ministarstva financija uputio je podčinjene službenike da odgovore kako se nakon brisanja iz Registra obrtnika D. M. ‘nije na vrijeme odjavio iz Mirovinskoga’. I bezobzirne hrvatske poreznike ništa ne može zaustaviti da D. M.-u nakon bankrota pokušaju oduzeti i ono malo preostale imovine i strpaju ga u ubožnicu. 

Dvostruka mjerila poreznikaNaknadno napuhivanje porezne osnoviceČitateljica piše da joj je poznato kako obrt za koji radi nije jedina tvrtka s problemom naknadnog napuhivanja porezne osnovice. Kaže da su neki poduzetnici već pokrenuli sudske postupke, ali upozorava i na dvostruka mjerila jer su u nekim građevinskim tvrtkama obavljeni naknadni porezni nadzori i nije se zahtijevala naknadna doplata poreza iako su svi postupali jednako.

I nije to jedino nezakonito iživljavanje bezobzirnih državnih činovnika na ljudima u nevolji koji su iz bilo kojeg razloga bankrotirali ili jednostavno ostali bez posla. Priča mi kolegica, registrirana slobodna novinarka koja se ‘na vrijeme odjavila iz Mirovinskoga’, da su u Poreznoj upravi zahtijevali da se briše iz tzv. RPO-a (Registra slobodnih novinara), a u Fondu mirovinske zaštite da ‘odjavnici priloži i brisovnicu Hrvatskoga novinarskog društva’. Zašto slobodni novinar (engl. freelancer) u bankrotiranoj Republici Hrvatskoj nakon što ostane bez posla ne može i dalje biti registrirani slobodni novinar ni član Hrvatskoga novinarskog društva? Javno pitam Slavka Linića, novog ministra financija, otkad su i na osnovi kojih to točno propisa poreznici i drugi državni činovnici ovlašteni određivati tko jest, a tko nije novinar (zaposleni ili nezaposleni, svejedno je)?

‘Kopipejstanje’ Javila mi se i čitateljica koja piše da je veliki građevinski obrt (s 40 do 50 zaposlenih), dok je bilo poslova, gradio stanove i poslovne prostore za tržište. Zbog zahtjevnih infrastrukturnih radova (gradile su se i kanalizacija i trafostanica te uređivao pristupni put) troškovi zemljišta imali su relativno velik udjel u ukupnoj kalkulaciji cijene po četvornome metru. Nakon završetka gradnje stanovi i poslovni prostori prodani su, izdani su računi  koji su u proporcionalnom dijelu na udjel u cijeni sadržavali i cijenu zemljišta (na koje kupac plaća pet posto poreza na promet nekretnina pri stjecanju) i cijenu građevinskog dijela stana (koja je bila osnovica za obračun PDV-a). No poreznici su naknadno zaključili da je u toj prodaji ‘država zakinuta za PDV’ (PDV je u postotku veći od poreza na promet nekretnina). Međutim, to je samo uvjetno točno jer ovisi o tome tko je kupac nekretnine. Ako je kupac pravna osoba, ima pravo na odbitak pretporeza, pa proizlazi da je prihod od poreza na promet nekretnina zapravo veći od PDV-a jer kao konačno plaćen bez ikakvih odbitaka u cijelosti ostaje na računu države.I famozna Služba za žalbe bez čitanja prigovora ‘kopipejsta’ prvostupanjska rješenja i ne prihvaća nikakve dokaze.

Pozivamo poduzetnike da iznesu svoje probleme. Tragom vaših napisa, upućivanjem na apsurde u pojedinačnim slučajevima upozoravat ćemo na nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje Lidera kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s glomaznom državnom upravom.Kontakt: e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. tel. 01/6333-524 adresa: Ivica Grčar, Lider, Savska 41, 10144 Zagreb

05. svibanj 2024 14:23